Srebrenička majka oslobođena krivice

Osnovni sud u Srebrenici oslobodio je krivice Srebreničanku Šuhru Malić, koja je bila optužena za narušavanje javnog reda i mira u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica 13. jula prošle godine kada je, s drugim članicama Udruženja “Srebreničke majke”, namjeravala obilježiti mjesto stradanja žrtava genocida.

“Mene su okrivili što sam posjetila mjesto gdje je moj sin ubijen, a nisam imala oružje tokom posjete Kravici. Nosila sam ranjenu dušu i položila sam cvijeće. Za svoje sinove ići ću i do Haga”, kazala je Šuhra Malić, prenosi Fena.

Za agenciju Anadolija izjavila je kako je očekivala ovakvu odluku Suda.

Na putu za pravdu i istinu

“Očekivala sam da ovako Sud odluči. Ja sam, zajedno s ostalima, samo željela obilježiti mjesto stradanja svoga sina i ostalih Srebreničana. Pravda je s nama i ono što mi radimo je samo borba na putu za pravdu i istinu, da cijeli svijet vidi šta se desilo u Srebrenici, gdje je više od 8.000 Srebreničana ubijeno samo zato što su muslimani”, rekla je.

Ističe kako je ovaj pokušaj Suda u bh. entitetu Republika Srpska “samo dokaz da aktuelna vlast u tom entitetu ne želi Bošnjake u tom dijelu Bosne i Hercegovine”.

“Time su samo pokazali da ne žele Bošnjake u tom entitetu, ali mi ćemo se i dalje boriti za pravdu i nećemo posustati u našoj borbi. Meni niko ne može vratiti sina i zato ću se boriti da pokažem svijetu šta se desilo ovdje”, kazala je ta Srebreničanka.

Ističe kako će i dalje posjećivati mjesto stradanja žrtava genocida, dok god je živa jer je, kako kaže, to način da pokaže svima koliko su Bošnjaci stradali u Srebrenici.

“Nema te prepreke koja bi me spriječila u tome, i dalje ću posjećivati mjesto stradanja žrtava genocida, dok god sam živa. Želim cijelom svijetu pokazati da su ovdje ubijani Bošnjaci”, rekla je.

Obustavljen postupak

Njen advokat Džemail Bećirbegović potvrdio je da se obustavlja postupak, jer Šuhra Malić nije počinila prekršaj koji joj se stavlja na teret.

Trinaestog jula prošle godine, prvi put nakon rata u Bosni i Hercegovini, članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici ušli su u hangar u Kravici, jedno od najvećih mjesta zločina koji su se dogodili nakon pada Srebrenice.

Policija ih je, kao i prethodnih godina, pokušala spriječiti.

Nakon ulaska Srebreničana u Kravicu, entitetsko pravosuđe navelo je da su oni povrijedili privatni posjed te pokrenulo postupak.

Prema svjedočenjima preživjelih, u julu 1995. godine pripadnici vojnih i policijskih snaga RS-a u Kravici su strijeljali više od 1.000 dječaka i muškaraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije