Srebrenica jača proizvodnju

Srebrenica nema mesnicu ili pekaru, jedina slastičarna u gradu nakon nekoliko mjeseci rada je zatvorena. Stanje na terenu pokazuje da je sve manje ljudi stalno nastanjeno u Srebrenici. Općinska administracija računa sa 5.000. Rat je uništio i fabrike.

Ipak, intenzivno se radi na otvaranju novih radnih mjesta.  U kompaniji Prevent posao ima 177 ljudi, a plan je da ih bude više.

„Na početku nas je bilo samo šest, pa osam, pa 20 i sad, hvala Bogu, 76. Od tog dana pa do dana današnjeg blizu 500 prijava imamo, pored zaposlenika koji već rade ovdje“, ističe Admir Sejdinović, rukovodilac sektora u preduzeću ASA Prevent.

Na birou za zapošljavanje evidentirano je 2.000 ljudi. Polovina aktivno traži posao, iz Srebrenice javlja novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

„Općinska vlast raspolaže podatkom da je Srebrenica i po ostvarenim prihodima, i po BDP-u, i po broju zaposlenih, ostvarila rezultat koji je bolji od prosjeka na nivou države“, dodaje ona.

Ćazim Salimović, koji vodi srebreničku privredu, ističe:

„Kada je u pitanju zaposlenost, kad uzmemo samo prethodnu godinu, i 2013. taj procenat je veći za 16 posto, BDP veći za 15 posto, izvoz za osam posto, prihod od privrede i poljoprivrede veći za oko 62 posto.“

Kaže da je u razvojnoj strategiji općine da ne prodaje svoju sirovinu, nego da od nje stvara nove proizvode.

„Nećemo više prodavati svježe mlijeko, meso i voće, nego ćemo ići i od mlijeka praviti mliječne proizvode. Planirali smo jedan pogon u Skelanima. Od svježeg voća ćemo praviti svježe prirodne sokove i džemove, od svježeg mesa suhomesnate proizvode“, dodaje Salimović.

Hiljade eura od maline

No i bez toga, neki znaju da se od poljoprivrede može dobro živjeti. Munib Avdagić je uspješno radio i prije 15 godina, kada se vratio u Srebrenicu.

„Pekao sam 1.000 kilograma pekmeza od jabuka, proizveo sam 1.000 litara domaće rakije i othranio 500 komada pilića. Tako da sam u toj sezoni, negdje oko 15.000 eura zaradio“, ističe.

On broji posljednje dane kao zaposlenik u komunalnoj policiji i sprema se za penziju. Ostaje mu, ipak, posao na zemlji i maline posađene na tri dunuma (3.000 kvadratnih metara) za koje kaže da ih uvijek može prodati jer svaki domaći poljoprivredni proizvod, tvrdi, u Srebrenici bez problema može da se proda.

„Ja sa jednog dunuma u jednoj sezoni skinem otprilike oko dvije tone i 500 kilograma. Sa otkupnom cijenom, podsticajem i PDV-om, negdje oko četiri marke izađe jedan kilogram maline“, objašnjava.

Kao i poratne 2000. kada se vratio, no ovaj put samo na malinama, zaradit će 15.000 eura. I mnogi drugi, poput Muniba, imaju zemlju, no priželjkuju pomoć države.

Izvor: Al Jazeera