Srebrenica: Husejnović pozvan da povuče kandidaturu

Lokalni izbori u BiH bit će održani u oktobru (Reuters)

Koalicija stranaka koja je dala podršku kandidatu za načelnika općine Srebrenica Ćamilu Durakoviću, osudila je “pokušaj razbijanja jedinstva probosanskog bloka“ kandidaturom Huseina Husejnovića za tu poziciju, navodi se u saopćenju koje su potpisali čelnici općinskih odbora stranaka.

Durakovića su podržale Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta BiH i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

“Smatramo da se najavom svoje kandidature za načelnika Husein Husejnović opasno poigrava budućnošću Srebrenice. Rasipanje glasova probosanski orijentiranih građana ide u prilog isključivo koaliciji srpskih stranaka i njenom kandidatu Mladenu Grujičiću, koji već nekoliko sedmica lažnom pričom o suživotu nevješto pokušava skriti svoje pravo lice negatora sudski utvrđenih činjenica o genocidu i ratu“, navodi se u saopćenju.

Ističe se da Grujičić relativizira istinu o ratnim događanjima i da se ne smije dopustiti da zbog ličnih sujeta on postane načelnik Srebrenice.

“Nadamo se da se u ovom slučaju ne radi o izbornom inžinjeringu srpskog bloka već samo o ishitrenoj odluci pojedinca“, navodi se u saopćenju.

Predstavnici pet stranaka pozvali su Husejnovića da povuče kandidaturu i da na taj način “dokaže svoj patriotizam i odgovornost prema Srebrenici i njenoj budućnosti“.

“Građane Srebrenice, pak, pozivamo da ne nasjedaju na priče o ‘nezavisnim’ kandidatima koji ne uživaju podršku probosanskog bloka, te da Huseinu Husejnoviću uskrate potpise neophodne da njegova kandidatura bude potvrđena“, zaključuje se u saopćenju.

Duraković: Zapošljavanje i razvoj

Duraković, koji je na lokalnim izborima 2012. godine izabran sa 47,10 posto glasova, želi novi mandat od 2016. do 2020. godine.

Predajući kandidaturu za načelnika Srebrenice ranije ove sedmice, Duraković je kazao: “Pred Srebreničane sam 2012. godine izašao sa platformom ‘Srebrenica 2020’, koja se fokusirala na programe zapošljavanja i ekonomskog razvoja. Danas vidimo brojne investicije koje smo realizirali, te one za koje smo ostvarili sredstva, te je to put koji planiramo nastaviti i u naredne četiri godine. Osigurao sam podršku niza političkih stranaka, udruženja građana i istaknutih građana naše opštine.”

“Drago mi je što na svojoj strani imam potporu povratnika koji žive Srebrenicu svaki dan, što nakon četiri godine mogu reći da je moj rad podržan kod svih naroda koji žive na našoj opštini i što sam zaista pokazao da mogu biti načelnik za sve građane Srebrenice”, dodao je.

Grujičić: Politika pomirenja

Mladen Grujičić, kandidat ujedinjenih partija sa srpskim predznakom za načelnika općine Srebrenica, potvrdio je da nikada neće reći da se u ovoj podrinjskoj općini 1995. godine desio genocid, te da to pitanje ostavlja historičarima i nadležnim institucijama.

On je također izjavio će, da ako bude izabran, voditi politiku pomirenja.

Grujičić je rekao da će se zalagati za ravnopravnost svih stanovnika Srebrenice, bez obzira na vjersku pripadnost, što će, kako kaže, razlikovati njegovu politiku od sadašnje.

Lokalni izbori bit će održani u oktobru.

Izvor: Al Jazeera i agencije