Srebrenica: Dodiku dodijeljena Zlatna plaketa

Povodom Dana opštine, Miloradu Dodiku je dodijeljeno najveće priznanja opštine Srebrenica – Plaketa sa zlatnim grbom, s čime se ne slažu Bošnjaci.

Odluku o dodeli ovog priznanja doneli su odbornici Skupštine Opštine, koju su u trenutcima odlučivanja napustili predstavnici bošnjačkih političkih stranaka.

Oni tvrde da Milorad Dodik nijednim činom ovo priznanje nije zasluzio i da su oni bili spremni na kompromis da se Plaketa dodeli Vladi Srbije. Zbog toga su i danas bojkotovali svečanu sednicu Skupštine.

Povjereništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici ovu odluku smatra neprihvatljivom.

“Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u ‘zaštićenoj zoni’ UN-a Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti”, navodi se u saopćenju Povjereništva SDA Srebrenica.

“S’ kakvim ponosom danas Dodik dobija Zlatnu plaketu opštine Srebrenica ako ni djeca ne smiju izaći iz kuće zbog policije koja je blokirala grad?”, napisao je na svom Facebook profilu bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Grujičić pozvao Vulina

Na poziv Mladen Grujičića, Srebrenicu je danas posjetio i srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Predviđeno je i da tokom posjete Vulin obiđe dječji vrtić i firmu „Ekonomik Group“ Srebrenica, čija je izgradnja finansirana novcem Vlade Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije