Oglasi

Srebrenica: Bosanski jezik u knjižicama

Učenicima bošnjačke nacionalnosti u đačke knjižice u rubrici Jezik upisan naziv bosanski jezik, kazao jedan od roditelja.
Od četvrtka 17. septembra i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici ukinut je bosanski jezikAl Jazeera

U srebreničkim školama je počela nastava u drugom polugodištu, a učenicima bošnjačke nacionalnosti u đačke knjižice u rubrici Jezik upisan je naziv bosanski jezik.

Jedan od roditelja Alija Tabaković potvrdio je za agenciju Fena informaciju da je bosanski jezik upisan i u školske dnevnike.

"Nastava je redovno počela, a djeci bošnjačke nacionalnosti je u knjižice i dnevnik upisan bosanski jezik. Naravno, mi ćemo i dalje pratiti situaciju i ukoliko bude problem, roditelji će reagovati pravovremeno", naglasio je Tabaković.

Problem na kraju polugodišta

Kako prenosi JP JS RTV Srebrenica, direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović nije ni demantirao ni potvrdio ovu informaciju, navodeći da zbog obaveza nije u prilici komentirati ovo pitanje.

Na kraju prvog polugodišta osnovcima na području općine Srebrenica nisu podijeljene đačke knjižice, a problem je bio upis bosanskog jezika u knjižice i dnevnik.

Roditelji bošnjačke djece su tada najavili da neće slati svoju djecu u školu ukoliko bude problema u vezi s izučavanjem bosanskog jezika.

Od četvrtka 17. septembra i u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici ukinut je bosanski jezik i uveden "jezik bošnjačkog naroda".

U deset općina u bh. entitetu Republika Srpska roditelji odbijaju da njihova djeca idu u školu jer entitetsko Ministarstvo prosvjete ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.