Srebrenica: Ban se poklonio žrtvama genocida

Završena je regionalna posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Ban Ki Moon otišao je u olimpijski London iz olimpijskog Sarajeva, nakon što je posjetio mjesto srebreničkog genocida u Potočarima. Prvi čovjek svjetske organizacije razgovarao je sa majkama i ženama Srebrenice.

Aiša Omerović svaki dan više od 10 godina dolazi u Potočare. Obilazi mezarja svojih najbližih. Čak 40 njih. Živi u Srebrenici, ali kaže da i danas doživljava pritiske kako bi napustila grad:

„Ja neću iz Srebrenice, ja mogu živjeti u Sarajevu, meni Sarajevo ne treba. Meni treba ovo, ovdje sam došla. Kad sam vidjela ove bijele nišane, nisu bili onda bijeli, bili su zeleni. Više nisam nikad otišla, jer su svi moji – svi. I ja se ne plašim. Zato ovdje živim.”

Gorčina i bol

Za Aišu je ovaj dan kao i svaki drugi. Bolan, pun uspomena, ali i gorčine. Majke Srebrenice ne mogu zaboraviti da je ovaj gradić bio zaštićena zona UN-a kada je tu počinjen genocid.

Zbog toga su jake emocije zbog posjete generalnog sekretara UN-a Srebrenici. Smatraju da je trebao doći mnogo ranije.

„Trebao si odavde da pođeš, gdje si god pošao da kazuješ šta je bilo. A ne, obišao sve, lale mile, sve mu tapali i onda je došao ovdje majkama da zabije nož u srce i dalje”, kazuje Šuhra Malić.

Ban Ki Moon se u Potočarima poklonio žrtvama genocida. Prvi put. I na mjestu najvećeg zločina u modernoj historiji još jednom rekao: Srebrenica se ne smije ponoviti.

„Vjerovatno nigdje na svijetu nije teže i bolnije jednom generalnom sekretaru UN-a da bude. Moramo da naučimo lekciju Srebrenice. UN radi, nastavićemo da radimo sve što možemo, kako bismo prevenirali ponavljanje Srebrenice, bilo kada bilo kome. Međunarodna zajednica nije uspjela da pruži neophodnu zaštitu mnogim ljudima koji su ubijeni, a koji su trebali našu podršku.“

Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović i ovaj put je bio oštar kada je u pitanju uloga UN-a u Srebrenici.

„Došli ste u Srebrenicu da se suočite sa onim što je rezultat grešaka i kukavičluka vaših prethodnika. Vrlo jasno je u rezoluciju 1999 koju je Kofi Anan podnio UN-u da greška nije napravljena samo u odnosu na Srebrenicu, već na cijelu BiH, prije svega uvođenjem sramnog embarga na oružje. Zatim je kazano da su Ujedinjene nacije izjednačavale sve strane u BiH, a znali su da se dešava serija masakra od strane Mladićeve vojske. Znali su to.“

Srebrenica je označila i kraj posjete generalnog sekretara UN-a regiji. Prije odlaska iz Bosne i Hercegovine vrijeme je za sumiranje šestodnevne turneje. Ban Ki Moon odlazi zadovoljan. Vidio je, kaže, region koji ne gleda u prošlost, nego je okrenut ka boljoj budućnosti.

Olimpijski duh

Nada se da će budućnost donijeti i rješenje pitanja Kosova:

„Znam  da Srbija želi da se pridruži EU-u, a koliko sam čuo od vlasti Kosova i oni imaju iste želje. Upravo zbog toga oni trebaju da prođu kroz ovaj proces pomirenja i približavanja stavova, te da smanje nivo tenzija i da se ne pokušavaju stvari riješiti kroz političku retoriku nego na drugačiji način.“

Ban Ki Moon je liderima regije ostavio poruku da će im Ujedinjene nacije i dalje pružati pomoć kako bi prevladali sve izazove sa kojima se susreću. Generalni sekretar UN-a otputovao je u London, a sa sobom je kaže ponio olimpijski duh Sarajeva.

Ban na stadionu Koševo [Anadolija]

U ranim jutarnjim satima u četvrtak Ban je istrčao počasni krug na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu.

Banu se pridružio i bosanskohercegovački olimpijac Islam Đugum.

Dva kruga

Ban je nosio baklju i istrčao dva kruga u gradu u kojem su 1984. održane 14. Zimske olimpijske igre (ZOI), simbolično pred Olimpijske igre (OI) u Londonu.

Nakon trčanja, generalni sekretar UN-a se novinarima obratio sa “dobro jutro” i zahvalio što su tako rano (šest sati ujutro) došli na stadion.

“Jučer sam imao sastanke s članovima Predsjedništva, predsjedavajućim Vijeća ministara, ministrom vanjskih poslova te političkim liderima. Želim istaći da je Bosna i Hercegovina veoma dobro napredovala, da je uspjela izgraditi državu i da se nalazi na dobrom putu, a naročito nakon svih patnji i užasa koje je prošla”, rekao je Ban novinarima.

Istakao je kako Bosna i Hercegovina treba biti primjer pomirenja i suživota cijelom svijetu.

“Ponijet ću sa sobom duh Sarajeva i poruku pomirenja i mira cijelom svijetu. Želim vam sve najbolje.”

Izvor: Al Jazeera i Agencije