Oglasi

Srđan Aleksić bez priznanja u rodnom Trebinju

Braneći prijatelja, Bošnjaka, od četvorice vojnika Vojske Republike Srpske, Srđan Aleksić, Srbin, podlegao je od zadobijenih rana.

Rade Aleksić ponosno šeta Trebinjem. I već 19 godina priča o ljudskim vrlinama sina Srđana. Vrstan sportista, glumac, prijatelj, stradao je u 27. godini braneći sugrađanina Bošnjaka od batinanja. Činio je to, kaže Rade, iz uvjerenja da mora pomoći čovjeku.

Priču iz Trebinja donosi Al Jazeerin Boris Gagić.


Rade Aleksić ponosan na svog sina.

"Ja se nadam da će ljudi usvojiti Srđanov čin ne zbog Srđana kao Srđana već sebe kao čovjeka, da će doživjeti potrebu da poštuju ono šta je učinio čovjeku, a to je učinio Srđan tada" kaže Srđanov otac.

"Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost" rekao Rade Aleksić za svog sina u januaru 1993., u rodnom Trebinju.

Braneći prijatelja, Alena Glavovića, Bošnjaka, od četvorice vojnika Vojske Republike Srpske, Srđan Aleksić, Srbin, podlegao je od zadobijenih rana.

Za razliku od gradova u regionu gdje ulice nose njegovo ime, Srđan Aleksić, za svoj ljudski gest u Trebinju nikada nije dobio takvo priznanje.

Alen preživio

"Usred ratnog ludila na trebinjskoj pijaci, Trgu slobode, preko puta policije, Srđan je priskočio u pomoć Alenu Glavoviću."

Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost"

Umro je od posljedica udaraca četvorice napadača, koji su nosili istu uniformu kao i Srđan, Vojske Republike Srpske. Alen je preživio i izbjegao u Švedsku. U Trebinje dolazi svake godine, sa porodicom, odnijeti cvijeće na Srđanov grob.

Alen je u razgovoru za Al Jazeeru kaže da je njegova ljudska i moralna dužnost otići na Srđanov grob.

Napadači slobodni


Stevović: Priznanje Aleksiću značilo bi priznanje zločina

Alenov strah pojačava podatak da neki od napadača slobodno šetaju trebinjskim ulicama. Jedan je poginuo u ratu, a trojica su za Srđanov oduzeti život odležala ukupno 28 mjeseci zatvora.

Lokalna vlast još razmišlja kako se Srđanu odužiti na pravi način. Napraviti spomen obilježje ili fontanu, pita se načelnik Trebinja.

Srđanov poznanik, Blažo Stevović, vjeruje da zna zašto se ne cijeni njegov herojski podvig.

"Ako bi se nešto dalo Srđanu Aleksiću – ulica, tabla, sokače, ova vlast bi priznala da se u Trebinju desio ratni zločin", kaže Stevović

Efendija – heroj obnove


Imam Hodžić: Napustio mjesto glavnog imama da bi se
brinuo o povratku Bošnjaka.

Ratne posljedice u Trebinju pokušava sanirati efendija Husein Hodžić. Zbog toga ga zovu herojem obnove i povratka Bošnjaka. Poslije izgradnje devet porušenih muslimanskih vjerskih objekata, odlučio je otići sa mjesta glavnog imama, u politiku. Radit će na povratku u istočnu Hercegovinu, gdje Bošnjaci nemaju više predstavnika u lokalnim vlastima.

"Možda sam odradio šta je potrebno ovdje, znam biti imam ali nemam kome, nema povratnika, znam biti agilan, treba raditi nešto drugo ako nema porušenih objekata i ovi napravljeni su mi višak, ali bila je civilizacijska obaveza da se to uradi."

Obnovom Careve džamije iz 18. vijeka, poslije burnih protesta, Trebinju se vraća nekadašnji međuetnički duh tolerancije.

Hoće li neka ulica nositi ime Srđana Aleksića i podsjećati na civilizacijski čin mladića koji je stradao braneći prijatelja, odlučit će administracija, zaključuje novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.