Srdačan susret čelnika dvije Koreje

Predstavnici dviju suparničkih zemalja izmijenili su osmijehe dok su se opušteno rukovali (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i formalni šef države Sjeverne Koreje Kim Yong-nam susreli su se i rukovali uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

Kim, koji službeno predvodi sjevernokorejsko diplomatsko izaslanstvo, susreo se s Moonom na primanju čelnika organiziranom prije svečanosti otvaranja Igara, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Južnokorejski predsjednik i njegova supruga primali su uzvanike jednog po jednog.

Predstavnici dviju suparničkih zemalja izmijenili su osmijehe dok su se opušteno rukovali, prenijela je agencija AFP.

Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koja čini dio izaslanstva pristigla iz Pjongjanga, nije bila prisutna svečanosti.

Kruna približavanja dviju država

Kim Yong-nam najviši je sjevernokorejski dužnosnik ikada koji je pristigao u Južnu Koreju, dok je Yo-jong prva članica vladajuće dinastije Sjevera koja je kročila na tlo velikog suparnika od kraja Korejskog rata.

Kim Yong-nama i Kim Yo-jong prethodno je primio južnokorejski ministar za ujedinjenje i ostali dužnosnici izmjenjujući šale na račun ledenih temperatura.

Sestra prvog čovjeka Sjeverne Koreje doimala se opuštenom, u pratnji četiriju tjelesnih čuvara, prije odlaska vlakom u Pyeongchang.

Trodnevni posjet, kako je predviđeno, kruna je spektakularnog približavanja dviju zemalja nakon dvije godine velikih napetosti zbog balističkog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije