‘Srce Sarajeva’ za najbolji igrani film ostvarenju ‘Aga’

Leon Lučev dobio je 'Srce Sarajeva' za ulogu u filmu 'Teret' (Fena)

Dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” za najbolja ostvarenja u četvrtak navečer je na ceremoniji u Narodnom pozorištu završen natjecateljski dio 24. Sarajevo Film Festivala, koji je ove godine poklonicima sedme umjetnosti donio 266 filmova iz 54 države.

“Srce Sarajeva” za najbolji igrani film pripalo je ostvarenju Aga (Bugarska, Grčka, Francuska) Milka Lazarova.

“Moje je srce već odavno u Sarajevu”, rekao je Lazarov.

“Srce Sarajeva” za najboljeg redatelja igranog filma uručeno je Ioani Uricaru za ostvarenje Limunada.

‘Srbenka’ najbolji dokumentarac

“Želim ovu nagradu podijeliti s glumcima. Doista sam počašćena. Festival daje mnogo nade i energije u ovoj regiji”, istaknula je Uricaru preuzimajući nagradu.

Hrvatski glumac Leon Lučev osvojio je “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca u igranom filmu, za ulogu u ostvarenju Teret, redatelja Ognjena Glavonića.

“Uvijek imam nešto da kažem, a sada sam zašutio jer doista ne znam kako opisati kako se osjećam večeras. Ovo je bio najteži film koji sam napravio, ova tema je bila najteža. Radi se o odgovornosti za ljude”, naglasio je Lučev.

“Srce Sarajeva” za najbolju glumicu u okviru iste kategorije pripalo je Zsofiji Szamosi za kreaciju u filmu Jedan dan, redateljice Zsofije Szilagyi.

Najbolji dokumentarni film je Srbenka, hrvatskog autora Nebojše Slijepčevića.

U okviru iste kategorije dodijeljene su još dvije nagrade – Nagrada za ljudska prava filmu Araf (Turska, Grčka, Bosna i Hercegovina) Didema Pekuna te Specijalna nagrada žirija ostvarenju Devetomjesečni rat (Mađarska, Katar) Laszla Csuja.

U petak projekcije nagrađenih

Posljednji poziv (Mađarska) Hajni Kis dobio je “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film, dok je u kategoriji kratkog filma “Srce Sarajeva” pripalo filmu Dah (Bosna i Hercegovina) Ermina Brave.

 Special Mention pripalo je filmu Ledeni bregovi (Grčka, SAD) Eirini Vianelli.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival zabilježio je više od 100.000 posjetitelja te najmanje 2.600 akreditiranih gostiju.

Posljednji festivalski dan, u petak, rezerviran je za projekcije nagrađenih ostvarenja u svim kategorijama.

Izvor: Agencije