Srčane bolesti postojale i u drevno doba

Tim naučnika je pronašao znakove vjerovatne ili sigurne ateroskleroze kod 34 posto proučenih mumija (Reuters)

Analize 137 mumija starih do 4.000 godina iz raznih dijelova svijeta pokazuju aterosklerozu, posebno izraženu kod onih umrlih u višoj životnoj dobi i upućuju na zaključak da je taj znak bolesti krvožilnog sistema dio procesa starenja, a ne nusproizvod konzumacije previše masne hrane ili pušenja.

Taj zaključak dovodi u pitanje vjerovanje naučnika da je ateroskleroza patološko zadebljanje zidova krvih žila koje pridonosi pojavi srčanih i moždanih udara proizvod modernog načina života koji uključuje pušenje, gojaznost i sjedeći stil života.

Otkriće je objavljeno na konferenciji koju je organizirao Američki koledž za kardiologiju u San Franciscu, kao i u medicinskom časopisu Lancet.

Prema CT snimkama čini se da je ateroskleroza sastavni dio starenja, kaže gerontolog Caleb Finch, koji je sudjelovao u istraživanju.

Mumije koje su proučavane su peruanske mumije, mumije Indijanaca koji su živjeli duž rijeke Colorado, stanovnika Aleutskih otoka, te drevnog Egipta.

Ranija istraživanja

Tim naučnika je pronašao znakove vjerovatne ili sigurne ateroskleroze kod 34 posto proučenih mumija.

“Kod mumija koje su umrle u dobi od 40 godina ili starije u polovici slučajeva pronađeni su znakovi tog oboljenja”, kaže voditelj istraživanja Randall Thompson sa Srednjeameričkog instituta za srce Saint Luke u Kansas Cityju.

“S obzirom na to da na dijelu mumija nismo ni mogli vidjeti sve arterije – radi se o vrlo visokom postotku”, kaže Thompson.

Već su ranija istraživanja pokazala znakove oboljenja kod egipatskih mumija, no to se objašnjavalo činjenicom da su se balzamirala samo tijela pripadnika najbogatijih slojeva koji su se hranili masnije i premalo su vježbali.

“Ono što smo mi učinili je da smo prikupili podatke iz četiri kulture vrlo različitih načina života i s različitih geografskih područja. Stoga imamo uvjerljiviji dokaz postojanja tih patoloških promjena kod drevnih naroda”, kaže Thompson.

Izvor: Agencije