Srbiji ponestaje novca, obveznice na čekanju

Srbija nije uspjela u srijedu prodati sve obveznice kojima je mislila finansirati svoje dužničke obaveze.

Od 160 miliona eura, koje je željela prikupiti, prodajom državnih obveznica u kasu se slilo tek 40 posto te sume.

U Fiskalnom savjetu upozoravaju da će u naredna tri mjeseca Srbiji biti potrebno blizu 500 miliona eura, dok iz Svjetske banke (SB) navode da, ukoliko vlada ne bude brzo formirana, oluja može zahvatiti Srbiju.

Skoro 70.000 nezaposlenih osoba u Srbiji ima pravo na naknadu od 130 eura mjesečno.

Junsku isplatu morali su čekati duže nego obično, jer novca u trezoru za te svrhe nije bilo.

Al Jazeerin reporter Marko Subotić kaže da su nezaposlenim tek u utorak, nakon deset dana čekanja, počeli stizati čekovi s mjesečnom pomoći.

Oluja nakon vrućine

Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje smatra da, ukoliko se uskoro formira vlada i sve institucije i kontrola upate doprinosa budu adekvatni, oni ne očekuju probleme s isplatama.

Brzo formiranje vlade očekuju i ekonomisti, koji navode da situacija postaje alarmantna.

Iz Fiskalnog savjeta upozoravaju da državi ponestaje novca i da se za servisiranje obaveza u budžet u naredna tri mjeseca mora sliti 500 miliona eura za pokriće deficita i plaćanje dugova.

“Država treba da ima rezerve za crne dane, a mi to, nažalost, danas nemamo”, kaže Vladimir Vukčević, član Fiskalnog savjeta.

Ako ni nova aukcija ne prođe dobro, država će se morati zadužiti kod komercijalnih banaka, jer, u suprotnom, neće moći plaćati svoje obaveze.

Vukčević se nada da će država urgentnim mjerama – i na strani prihoda, i na strani rashoda – uspjeti izaći iz ove nezgodne situacije.

Tu nezgodnu situaciju bi trebala riješiti nova vlada Srbije, kažu u SB-u, odakle pozivaju srbijanske političare da se što prije dogovore, jer ekonomske mjere moraju biti donesene što prije, jer, kako kažu, Srbiju poslije vrućine može zahvatiti oluja.

Neophodno formiranje vlade

“Po našem mišljenju, trenutno ne postoji rizik da Srbija ne može pristupiti finansijskim tržištima, ali pitanje je po kojoj cijeni. Srbija će sigurno biti u mogućnosti finansirati svoj dug, ali vidjeli smo da kamatne stope samo rastu, pa može ući u začarani krug, u kome će skupo plaćati zaduživanje, što će pogoršati stanje deficita. Zbog toga je neophodno brzo formiranje vlade i provođenje ekonomskih mjera”, smatra Loup Befort iz SB-a.

Skorom formiranju vlade nada se i aktuelni premijer, ali svom nasljedniku neće davati nikakve savjete. „Ne želim da dajem sledećoj vladi bilo kakve preporuke“, kaže premijer Mirko Cvetković i ističe da je deficit u budžetu uvećan zbog pada prihoda i da će na kraju godine biti veći za 350 miliona eura. 

Ipak, za aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića finansijska situacija nije alarmantna.

“Mi imamo sada tu političku potrebu da se situacija pokaže lošijom nego što jeste, da bi se kasnije ispostavilo da su uspesi veći”, kaže Cvetković.

Stranke koje pregovaraju oko formiranja buduće vlade Srbije najavljuju da će u narednih 15 dana objaviti plan ekonomskih mjera koje će provesti kabinet na čijem čelu bi trebao biti Ivica Dačić.

Izvor: Al Jazeera