Srbiji isporučen prvi dio ruskog ‘Pancira’

Artiljerijsko-raketni sistem "Pancir S1" namijenjen je za protivzračnu odbranu (EPA)

Prvi dio isporuke od šest sistema “Pancir S1“ koje je Srbija naručila od Rusije, stigao je na batajnički vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Time je Srbija postala jedina zemlja u regiji koja posjeduje ovaj moderni protivzračni odbrane sistem, objavio je Tanjug.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da “Srbija nastavlja s jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja”.

Sporazum između Srbije i Rusije za nabavku jedne baterije “Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine.

Artiljerijsko-raketni sistem “Pancir S1” namijenjen je za protivzračnu odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz zračnog prostora, kao i za zaštitu jedinica i drugih sredstava ratne tehnike.

Bugarska zabrinutost

Atlantsko vijeće Bugarske ranije ove sedmice je izrazio zabrinutost zbog toga što Rusija isporučuje Srbiji “Pancir S1”.

“Da li će avion s oružjem letjeti preko zračnog prostora Bugarske? Ako je upućen takav zahtjev, da li je izdato odobrenje za to i ako jeste, na osnovu čega”, saopćilo je Atlantsko vijeće, prenio je Tanjug u četvrtak.

“Ministarstvo vanjskih poslova mora, shodno procedurama, uskladiti svoju odluku s Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Kakav odgovor su ta ministarstva dala?”

Ova organizacija se zapitala i da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. godine ruski protivzračni sistemi S-400 propušteni u Srbiju, upozorivši da se takva greška ne ponovi.

Zabrinutost SAD-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak u Ženevi da građani Srbije ne trebaju brinuti o mogućnim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država o kojima mediji špekuliraju zbog kupnje ruskog naoružanja, ustvrdivši kako će riješiti eventualne nesuglasice s američkim partnerima.

“Kad SAD donose odluku o sankcijama – a ne donose ih lako – uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu, a ne narodu”, rekao je Vučić za komercijalnu televiziju Pink u Ženevi, gdje je sudjelovao na sastanku Strateškog dijaloga o zapadnom Balkanu, prenijela ja Hina.

On je uvjeren da će uspjeti riješiti sve eventualne nesuglasice s američkim partnerima “kao i do sada”.

Posebni američki zastupnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer upozorio je, tokom nedavne posjete regiji, na zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje.

“Naravno da smo zabrinuti, ne samo zbog raspoređivanja ruske vojne opreme, nego i zbog mogućnosti da Srbija nabavi velike ruske vojne sisteme”, rekao je Palmer za sjevernomakedonsku televiziju Elsat.

Izvor: Agencije