Srbijanci negirali umiješanost u planiranje terorizma u Crnoj Gori

Oko Višeg suda uočljivo su povećane sigurnosne mjere (Anadolija)

Odbrana optuženih državljana Srbije za terorizam u Crnoj Gori odbacila je navode iz optužnice s obrazloženjem da je ona “neodrživa i paušalna” te da nema dokaza da su oni na bilo koji način umiješani u planiranje terorističkog napada u izbornoj noći prošle godine u Crnoj Gori.

Odbrana je posebno spornim ocijenila to što je optužnica zasnovana na iskazu svjedoka-saradnika Tužilaštva Aleksandra Sinđelića, koga je jedan od advokata odbrane Goran Petronijević nazvao “slobodnim saradnikom bezbednosne agencije” i “instruiranim svedokom”.

Odbrana je od suda tražila da, ako optužnica bude prihvaćena, ona bude i dopunjena, prenosi Tanjug.

Jedan od optuženih, penzionirani general srbijanske Žandarmerije Bratislav Dikić, rekao je da je on “žrtva u ovom predmetu”.

“Smatram da je optužnica protiv mene iskonstruisana i nezakonita. Nisam učestvovao ni u jednoj radnji koja mi se stavlja na teret”, rekao je Dikić.

Također naglašava da su navodi da je on član kriminalne organizacije proizvoljni i neutemeljeni.

“Ne znam ni ko je bio organizator, niti sam imao kontakt sa bilo kim ko se pominje u optužnici”, rekao je Dikić, prenio je podgorički portal CdM.

Dikić je rekao da je u spomenuto vrijeme odlučio doći u Crnu Goru kao pripadnik patriotskog udruženja.

“Nisam nikoga zvao, niti planirao da vodim bilo kakvu grupu. Mislim da je meni povređena presumpcija nevinosti”, rekao je Dikić, ističući da ne poznaje nikoga od političara iz Demokratskog fronta.

Ocjena zakonitosti

U Višem sudu u Podgorici u srijedu je počelo ispitivanje povodom ocjene zakonitosti optužnice za planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora prošle godine, kojem ne prisustvuju lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Ročište, koje je trebalo biti održano 5. maja, na zahtjev odbrane okrivljenih, odgođeno je kako bi se oni upoznali s opsežnim sadržajem spisa predmeta, prenosi Fena.

Oko Višeg suda u srijedu ujutro uočljivo su povećane sigurnosne mjere, a oko objekta su raspoređeni pripadnici policije s dugim cijevima, prenijela je Radio-televizija Crne Gore.

Osumnjičeni, koji se nalaze u istražnom pritvoru, dovedeni su na suđenje, dok se Mandić i Knežević, koji će se u postupku braniti sa slobode, nisu pojavili, već su tu samo njihovi advokati.

Optužni akt protiv osumnjičenih ima 129 stranica, predloženo je saslušanje 11 svjedoka, a u taj dokument uvršteno je i devet već pravomoćnih presuda.

Brojni dokazi

Tužilaštvo je najavilo da će tokom sudskog postupka prezentirati 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena mjerama tajnog nadzora, prenosi Tanjug.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te državljani Srbije Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i trojica crnogorskih državljana: lideri DF-a Mandić i Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Prema optužnici tužilaštva, 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori spriječen je državni udar. 

Prema navodima tužitelja Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Izvor: Agencije