Srbija zbog taksi Kosova mjesečno gubi 42 miliona eura

Premijerka Srbije izjavila je da je Edi Rama iznio neistine kad je rekao da je Srbija kršila sporazum CEFTA (Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ta zemlja mesečno gubi 42 miliona evra zbog dodatnih taksi koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije.

To, kako je istakla, nije ni približno onome što gube Srbi na Kosovu, koji ne znaju da li će imati mazut za grejanje škola, lekove, hranu niti koliko će koštati.

O tome je, navela je premijerka, Beograd informisao sekretarijat CEFTA-e i Evropsku uniju.

‘Rama je iznio neistine’

“Gubimo 42 miliona evra mesečno, ali najveću cenu u ovome plaćaju Srbi [na Kosovu], koji su diskriminisani i manje sigurni nego ranije”, naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla da je albanski premijer Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila sporazum CEFTA i da se, navodno, Kosovo na to žalilo, ističući da je to političko spinovanje sa namerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Kosova.

Brnabić je navela da se naivno uzdala u albanskog kolegu Ramu da će pozvati Kosovo na razum i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, 21. vekom, jer je ono što Kosovo radi politika 19. veka, te pozvala vlasti Kosova da konačno objasne pravi razlog zbog kojeg su uvele takse na proizvode iz Srbije, jer su do sada izneli više izgovora.

Rekla je da je neverovatno što je Rama otišao korak dalje i izjavio da se Kosovo na kršenje sporazuma žalilo, ali da nije bilo reakcija sa druge strane.

‘Kako se i kada žalilo Kosovo?’

“Kako se Priština i kada žalila? Pokažite tu žalbu. CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen. Postoji zvaničan formalni proces za žalbu”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Vlasti Kosova su najpre početkom novembra uvele takse od deset odsto na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a dve nedelje kasnije su te dadžbine podigli na 100 odsto.

Iz EU-a su više puta naglasili da su od vlasti Kosova jasno tražili povlačenje tarifa uvedenih na robu iz Srbije i Bosne  i Hercegovine.

Izvor: Agencije