Srbija: Zbog duga za struju ostali bez kuće

Građani Srbije za potrošenu električnu energiju duguju više od 70 miliona eura. U prošloj godini postupak prinudne naplate pokrenut je za 126.000 građana, a u prvim mjesecima ove godine sudske izvršioce u Srbiji mogu očekivati još 83.000 građana.

Kuća koju su godinama gradili više nije njihova. Zbog duga za struju, koji je iznosio oko 6.000 eura, kuća porodice Panajotov je prodana. Oni se, ipak, nadaju da će sakupiti novac i od novog vlasnika otkupiti svoj dosadašnji dom.

”Izvršilac me je pozvao i tražio mi pola da platim odmah, a pola na šest rata, što je izlazilo oko 50.000 dinara [oko 400 eura]. U to vreme nisam mogao nikako da skupim pare. Mislio sam – neće da dođe da mi proda kuću, ali on je pare tražio odmah. I, kako nema drugog izbora nego da mi proda kuću, tako je i bilo”, rekao je Venko Panajotov, građanin Niša.

Godinama bez posla

Dug za struju je nastao jer je Panajatov godinama bez posla.

”Nisam imao mogućnosti da plaćam taj dug za struju. Firma mi je otišla u stečaj, ja sam bio dve godine na birou, a posle sam ostao na ulici”, dodao je Panajotov.

Komšije porodice Panajotov spriječile su policiju i sudske izvršitelje da ih nasilno isele. Organizirali su se i sakupljaju novac za isplatu duga.

”Veliki broj domaćinstava, nažalost, čeka slična sudbina i mi, kao građani i njegove komšije, organizovali smo se da pomognemo. Hteli smo da izađemo u susret i ja sam optimističan da ćemo uspeti u svemu tome”, navodi Miodrag Stanković, građanin Niša.

U Elektrodistribuciji su kategorični – što je potrošeno, mora se platiti.

”Mi ne radimo u privatnoj firmi, radimo u državnom preduzeću, mi smo dužni da zaštitimo državni kapital i da svako ko je nešto potrošio plati to što je potrošio. A, naravno, sve mehanizme koji su nam dostupni da naplatimo utrošenu električnu energiju ćemo upotrebiti”, kazao je Dragoslav Pavlović, šef kabineta direktora Elektrodistribucije Jugoistok.

Velika dugovanja 

Prema procjenama iz Elektrodistribucije Jugoistok, naplatu dugovanja preko sudskih izvršitelja može očekivati čak 8.000 porodica na jugoistoku Srbije.

Prije nego što dugovi stignu do izvršitelja, Elektrodistribucija upozorava građane da će im zbog neplaćenih računa prekinuti isporuku struje.

”Poslednjih dana ekipe Elektrodistribucije koje seku struju stalno su na terenu. Više od 54.000 domaćinstava od Zaječara do Vranja dobilo je upozorenje da će im struja biti isključena zbog neplaćenih računa”, javlja iz Niša Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

Oni koji struju nisu plaćali više od dva mjeseca su u kategoriji neredovnih platiša. Njihova dugovanja iznose oko 74 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera