Srbija: Zatvaraju se noćni klubovi i uvode kazne za maske

Aleksandar Vučić tvrdi da je situacija u Beogradu najproblematičnija jer je 82,5 posto svih zaraženih u tom gradu (Arhiva)

Na dvije sedmice bit će zatvoreni noćni klubovi, splavovi od 23 sata do šest ujutru, kao i kafići, osim onih koji imaju baštu, kao mjera u suzbijanju širenja korona virusa, najavio je večeras srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Dodao je da će biti uvedene kazne za nenošenje maski u tržnim centrima i javnom gradskom i međugradskom prevozu, od 5.000 do 6.000 dinara (od 42 do 51 eura).

Broj ljudi okupljenih u zatvorenom bit će ograničen na 100, uz distancu i sa maskama, a na otvorenom do 500 ljudi.

Ukoliko ove mjere ne budu dovoljne, bit će i drugih, najavio je Vučić, prenio je Tanjug.

On je dodao da je situacija u Beogradu najproblematičnija jer je 82,5 posto svih zaraženih u tom gradu.

Nije isključena izolacija Beograda

Rekao je da ne isključuje ni mogućnost zatvaranja ulaza u i izlaza iz Beograda ukoliko nove mjere ne daju rezultate, dodaje Beta.

Vučić je u obraćanju javnosti najavio i zatvaranje studentskih domova, jer je “veliki broj studenata zaražen”, nakon čega su studenti, prema navodima s društvenih mreža i izvještajima medija, na više mjesta u Beogradu počeli spontane proteste, a na nekoliko mjesta i blokirali saobraćaj.

Nedugo poslije, kako je prenio FoNet, na RTS-u se pojavila informacija da je Vučić sa studentima postigao dogovor da ipak ostanu u domovima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, no, zvanične potvrde nije bilo.    

Studenti su ranije tražili da odluka o zatvaranju domova bude poništena, te su poručili da studenti nisu neodgovorni kao što se predstavlja, te da nose maske.

U Srbiji je danas umrlo još šest osoba, a zabilježeno je još 359 novozaraženih.

Izvor: Agencije