Srbija: Zakonom ubrzano izdavanje građevinskih dozvola

U Srbiji je na snagu stupio novi Zakon o građevinskim dozvolama, prema kojem će se ovaj dokument izdavati za najviše dvadeset osam dana.

Postupak sada prosječno traje osam mjeseci. Ta država želi na ovaj način privući investitore i otvoriti nova radna mjesta u sektoru građevinarstva.

Nakon 62 godine poslovanja, u firmi “Arhitektura i urbanizam” mogli bi da odahnu. Čekanje i prikupljanje obimne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole, obećala je država, treba da postane stvar prošlosti.

“To nije jedna fascikla, to su čitavi registratori papira. Ono što je suština je da vi za neki prosečan stambeni objekat dve godine jurite papire, tj. građevinsku dozvolu, a sama izgradnja objekta traje upola manje“, kazao je Nenad Pecija iz Privrednog društva Arhitektura i urbanizam.

“Objedinjene procedure“

Građani i firme dozvolu sada treba da dobiju za manje od mjesec dana putem takozvane “objedinjene procedure”, na jednom opštinskom šalteru.

“Razlika je u tome što sada sve ono što su trpeli građani, i fizička i pravna lica, sada će da trpe lokalne samouprave. Tačnije lokalna samouprava će biti ta koja će biti u obavezi da obezbedi u objedinjenoj proceduri sva dokumenta jednom potencijalnom investitoru“, istakla je ministrica građevinarstva Zorana Mihajlović.

A lokalne samouprave ne dijele optimizam. Mnoge opštine nemaju elektronski umrežene službe. Bez toga, kažu, rokove ne mogu ispoštovati.

“Biće jako teško. Investitor za sada može da podnese projekat u papirnoj i elektronskoj formi. Ako pošalje u elektronskoj formi mi to možemo da pošaljemo elektronskim putem Direkciji za građevinsko zemljište, ili Republičkom geodetskom zavodu. Ali da li će se projekat slati elektronskim putem ili poštom, to ne znamo“, kazao je načelnik građevinskog odjeljenja opštine Zvezdara Predrag Vidosavljević.

“Sve nedoumice koje imaju zajedno ćemo rešavati, neće one to raditi same. Ne postoji potreba za zapošljavanjem novih ljudi, softvere će imati, uputstva imaju, a mi ćemo svaki dan razgovarati o svakom kritičnom pitanju“, rekla je Mihajlović.

Brzina izdavanja

U izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja od 189 država koje su učestvovale u istraživanju, Srbija je na 186. mjestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

“Zakon je sveukupno mnogo više prijemčiviji za investitore, daje mnogo veću jasnoću, mnogo više stabilnosti u celom poslovanju.To će sigurno da se odrazi na poziciju Srbije u doing business, mi očekujemo nekih 100 mesta, što je drastično“, zaključila je Ana Brnabić iz Nacionalne alijanse za lokalni razvoj.

Početkom 2016. sve opštine treba da obezbjede elektronsku predaju zahtjeva i izdavanje građevinskih dozvola te tako dodatno olakšaju poslovanje.

Izvor: Al Jazeera