Srbija: Zabranjena organizacija Obraz

Vođa Obraza Mladen Obradović (Tanjug)

Ustavni sud Srbije donio je odluku o zabrani djelovanja udruženja “Otačastveni pokret Obraz”, potvrđeno je u utorak za B92 i Tanjugu iz tog suda.

Ovu je odluku Ustavni sud donio na zahtjev republičkog javnog tužioca koji je još 25. septembra 2009. godine tražio zabranu Obraza zbog djelovanja usmjerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje.

U Sudu su, u međuvremenu, održane tri javne rasprave, a Tužilaštvo je naknadno zatražilo prošle godine da se Obraz briše iz državnog registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele nastaviti aktivnosti Obraza smatraju nelegalnim.

To je zatraženo kako bi se spriječilo da se, zaobilaženjem odluke Suda o zabrani, registriraju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem te tako uspostave kontinuitet sa djelovanjem Obraza.

U Ustavnom sudu Srbije o zabrani Obraza, nakon javne rasprave, koja je održana u decembru 2011. održana su još tri ročišta na kojima se vijećalo o argumentima za zabranu i protiv nje.

Godine 2005. MUP Srbije je Obraz označio kao klerofašističku organizaciju.

Prije Obraza Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu donio odluku o zabrani djelovanja također ultradesničarske organizacije “Nacionalni stroj”, podsjeća B92. 

Republičko javno tužilaštvo je, također, zatražilo od Ustavnog suda Srbije da zabrani djelovanje udruženja “1389”. Taj zahtjev upućen je još 2009, ali je povučen krajem 2011. godine.

Razlog je taj što je Udruženje građana “1389”, čiju je zabranu tražilo Tužilaštvo, promijenilo naziv u Udruženje građana “Pokret 1389”. Naziv je promijenjen po zakonu, a rješenje je potpisalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu 21. decembra 2007. godine. 

Izvor: Agencije