Srbija zabranila ubijanje životinja zbog proizvodnje krzna

Mnoge zemlje su u potpunosti ukinule krznarsku industriju, a neke su propisale rigorozne uvjete za tu djelatnost (EPA)

U Srbiji je na snagu stupila zabrana uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna, a taj su čin pozdravile mnoge udruge za zaštitu životinja, ali i mnogi ljubitelji životinja i prirode širom svijeta, prenijela je Fena.

Zabrana je propisana još 2009. godine, a njeno stupanje na snagu je odgođeno 10 godina kako bi oni koji se bave tom djelatnošću mogli prilagoditi svoje poslovanje.

“Kampanja za zabranu uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna ‘Da ih ne okrznu!’ je naša najduža kampanja koja je trajala punih 15 godina”, izjavio je direktor organizacije ORCA Elvir Burazerović i zahvalio svima koji su tokom ovih godina vjerovali da Srbija treba biti zemlja čiste ekološke poljoprivredne proizvodnje, zemlja koja afirmira ekološki i etički prihvatiljive djelatnosti, nasuprot krznarskoj industriji.

Trajno zagađenje okoline

Razloga za ukidanje uzgoja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo.

“Oni su prije svega ekološke i etičke prirode. Industrijsko gajenje krznašice nemoguće je provoditi na human način, a količina leševa i opasnih hemikalija koje se koriste u toj industriji trajno zagađuju životnu okolinu”, navode u organizaciji.

Oni podsjećaju da su Austrija, Velika Britanija, Holandija, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija u potpunosti ukinule krznarsku industriju, dok su mnoge druge zemlje propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje (Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ili propisale rigorozne uvjete za tu djelatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema (Njemačka, Švedska, Švicarska, Španija).

Izvor: Agencije