Srbija zabranila i rukometašicama Kosova da igraju na turniru

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije priopćilo je da se, osim kvalifikacijske utakmice za juniorke u rukometu između reprezentacija Srbije i Kosova, neće odigrati ni utakmice između Kosova i Norveške, odnosno Kosova i Slovačke.

“Odluka o otkazivanju navedenih utakmica doneta je kako bi se izbegla bilo kakva mogućnost sukoba između policijskih službenika Ministarstva i naših građana”, navodi se u odluci.

Europska rukometna federacija (EHF) prethodno je diskvalificirala žensku juniorsku reprezentaciju Srbije nakon odluke Vlade Srbije da zabrani utakmice protiv Kosova u Kovilovu nedaleko Beograda.

EHF je priopćio kako očekuje da se odigraju preostale utakmice između kosovske, norveške i slovačke reprezentacije u ranije određenim terminima, no stigla je nova zabrana srbijanskih vlasti.

Stefanovićeva odluka

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović otkazao utakmicu između Srbije i Kosova.

Ženska juniorska reprezentacija Srbije trebala je odigrati susret kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Kosova u Kragujevcu, ali je on potom premješten u Kovilovo.

Europska rukometna federacija ranije je donijela odluku da navijači, ali i predstavnici medija ne mogu nazočiti susretu.

Unatoč tomu, skupina navijača sa srbijanskim obilježjima okupila se u Kovilovu, prosvjedujući zbog odluke da se utakmica igra bez obilježja i himni dviju selekcija. 

Sigurnost ključni razlog

Kao razlog otkazivanja utakmice ministar Stefanović naveo je sigurnost.

“Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi? Svakako. Ali, šta bi bila cena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne verujemo, suprotne našim interesima. Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima”, izjavio je Stefanović.

Potvrdio je i kako je obavijestio premijerku Anu Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Moguća diskvalifikacija Srbije

Rukometni savez Srbije, kao organizator turnira, snosit će posljedice neodigravanja utakmice, prenosi beogradski Blic.

Prema njihovim saznanjima, Europska rukometna federacija (EHF) novčano će kazniti Rukometni savez Srbije, dok će juniorska reprezentacija Srbije vjerojatno biti diskvalificirana iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

EHF je zahtijevao da svi susreti u borbi za plasman na Svjetsko juniorsko prvenstvo budu odigrani bez isticanja nacionalnih obilježja, ali i bez nazočnosti navijača i medija, kako bi bili spriječeni eventualni incidenti.

Ženske rukometne juniorske reprezentacije Srbije i Kosova već su jednom, prije tri godine, igrale službeni susret.

Srbija je tada pobijedila selekciju Kosova 40:12, a susret je odigran u Rumunjskoj bez državnih obilježja.

Izvor: Al Jazeera i agencije