Oglasi

Srbija: Užasne posljedice porodičnog nasilja

U Srbiji je u 2012. u porodičnim svađama ubijeno 28 žena, a u prvoj polovini januara ove godine šest žena, jedno dijete i dva muškarca.

Nasilje u porodici i društvu u Srbiji se ne smanjuje. Samo u januaru ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je osam osoba. 

Sigurne kuće, koje su prva pomoć žrtvama zlostavljanja, stalno su pune. Brojne organizacije različitim manifestacijama trude se da podignu svijest javnosti o tome koliko je važna borba protiv nasilja.

U jednoj sigurnoj kući u Srbiji, trenutno je smješteno 26 žena, uglavnom sa djecom.

Većina njih sopstvenu kuću će napusti tek kada maltretiranje postane neizdrživo i naočigled maloljetne djece, javila je iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović

Poražavajući trenuci

„Jezivo saznanje za roditelja je kada dete preuzima ulogu staraoca i ono nas smiruje. Osim što je videla njegov način napada koji je bio vrlo brutalan, kao muškarci kada se tuku na javnim mestima, kao navijači. Kada je meni bila u naručju, on me je tukao preko nje, da bi kasnije ona iz svega toga preuzela ulogu da nas smiruje. To su poražavajući trenuci“, ispričala je jedna žrtva nasilja.

Samo u beogradskim sigurnim kućama, u prosjeku, godišnje boravi oko 300 žena, isto toliko  idjece. U Savjetovalištu protiv nasilja u porodici kažu da taj broj dovoljno govori o rasprostranjenosti nasilja nad ženama, a posebno je, kažu, alarmantno što je sve veći broj nasmrt prebijenih.

„Dvadeset i osam žena je ubijeno prošle godine, a još gori je podatak da je samo u prvoj polovini januara ove godine ubijeno šest žena, jedno dete i dva muškarca, isto u porodičnim svađama“, kaže Vesna Stanojević iz Savjetovališta protiv nasilja.

Zbog velikog broja žrtava, različite organizacije se trude da na što autentičniji način prikažu posljedice nasilja.

Priče o nasilju najpotresnije su kada ih pričaju same žrtve, ali potresne su i kada ih ispriča neko iz medicinske struke, kaže reporterka Milutinović.

Muzej nasilja

Stoga je otvoren i Muzej nasilja i postavljena prva izložba, koja putem medicinske dokumentacije prikazuje koliko su teške povrede onih koji su preživjeli zlostavljanja.

Izloženi su snimci polomljenih vilica, preloma kostiju, potresa mozga... Izložba ogoljeno prikazuje stravične povrede.

„Kad pričamo o nasilju, mi uvek mislimo da se to nekom drugom dešava. Evo, u  Muzeju nasilja mi vidimo šta se to navodno nekom drugom dešava, jer treba razmišljati o bezbednosti pojedinca u društvu, možda nas potakne na neku afirmaciju, aktivnost“, kaže Radojica Bučić iz Udruženja građana Kulturpark.

Nakon što se u sigurnoj kući distanciraju od traumatične prošlosti, pred žrtvama nasilja je težak put osamostaljivanja. Obično su tada, kako je rekla jedna žrtva nasilja, blizu ulice.

Zbog potrebe da se pojača svijest javnosti o važnosti borbe protiv nasilja, u Beogradu je sve veći broj manifestacija koje prikazuju stravične posljedice zlostavljanja.

Naredne sedmice Beograđani će učestvovati u jedinstvenoj svjetskoj uličnoj manifestaciji - Milijarda ustaje protiv nasilja.

Izvor: Al Jazeera