Srbija uručila protestnu notu Francuskoj

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Veljko Odalović uručio je danas protestnu notu ambasadorici Republike Francuske u Beogradu Christine Moreau, povodom oslobađanja kosovskog političara Ramusha Haradinaja. 

Srbija tvrdi da je „u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Republika Srbija“.

„Donešena odluka predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramusha Haradinaja Republici Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Republike Srbije“, navodi se u protestnoj noti Vlade Srbije.

Napustili sjednicu Vijeća Evrope

Ranije u četvrtak, delegacija Skupštine Srbije napustila jesjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu, u znak protesta zbog oslobađanja Haradinaja, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnjeg kosovskog premijera.

Delegacija Srbije također je osudila “sramotnu odluku francuskog suda” da ne izruči Haradinaja Srbiji, javlja Beta.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da odluku francuskog suda niko normalan ne može razumjeti jer nema obrazloženja zašto nije prihvaćen zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja, prenosi Tanjug.

“Vlada smatra da je odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega politička”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon vanredne sjednice Vlade posvećene odluci francuskog suda.

Vučić je istakao da je Srbija dostavila sudu potpunu dokumentaciju za izručenje.

Kako kaže, ključna je bila četvrta tačka odluke suda, u kojoj se navodi da bi izručenje imalo tešku posljedicu po Haradinaja.

“Nismo ga zvali na čokolade i bombone, već ga tražimo zbog ratnih zločina”, rekao je Vučić.

Pitanja bez odgovora

On je dodao da je pravni tim počeo s analizom slučaja i da ima mnogo pitanja, na koja, kako navodi, unaprijed zna da nikada neće dobiti odgovore.

“Dogodilo se to da je francuski Apelacioni sud nedvosmisleno odluku doneo na osnovu tačke četiri, gde je odlučujuća stvar za oslobađanje Haradinaja bila teške posledice po Haradinaja da je on izručen”, rekao je Vučić.

Vučić je ranije danas rekao da vodi suverenu i nezavisnu zemlju te da će uputiti najoštriju protestnu notu Francuskoj, jer je riječ o najvišim moralnim i pravnim principima i o tome poštuje li neko suverenu zemlju ili štiti zločince.

Kazao je da je stupio u kontakt s ambasadorima više zemalja te da će se popodne čuti s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Najavio je da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama Ujedinjenih nacija, u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

‘Neki su pokušali da unize mali narod’

“U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očuvanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize i uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima može da se čine zločini i da prođe nekažnjeno”, rekao je Vučić.

“Meni je najvažnije da možemo svakog da pogledamo u lice, mi se dičimo time da se protiv takvih ljudi koji siluju žene borimo”, kazao je Vučić i istakao da Srbija od svojih odluka i rada svojih tužilačkih organa neće odustati.

Istražno vijeće Apelacionog suda u francuskom gradu Colmaru odbilo je u četvrtak zahtjev Srbije za izručenje Haradinaja, koga tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu, i ukinulo mu mjeru zabrane napuštanja Francuske.

Nakon odluke suda Haradinaj, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da je “ovo pobjeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovjek da se vrati kući.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici, koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Oslobođen pred Haškim tribunalom

Haradinaj, nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova, sedam dana nakon hapšenja pušten je da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Al Jazeera i agencije