Srbija: Umjesto kampanje, izborna tišina

Do izbora u Srbiji ostalo je nešto više od dvije sedmice. Najintenzivniju kampanju vodi vladajuća Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića.

Umjesto predizborne atmosfere, gotovo pa vlada izborna tišina. Da su stranke usred kampanje na glavnim ulicama Beograda samo se nazire. Dok su ranije plakati i slogani bili na svakom ćošku, ovaj put tek nekoliko bilboarda građanima skreće pažnju kako će uskoro na birališta.

“Ima ona srpska: ‘Kad ljudi mnogo galame – onda ih treba stisnuti, a kad ćute – pazite se”, kaže Beograđanin Ilija.

‘Ne nude ništa’

Njegov sugrađanin Slobodan je rekao kako ne vidi reklame te da “svi isto nude, u stvari, ne nude ništa”.

Omer, također iz prijestolnice Srbije, slaže se da je tišina, ali i da je neko namjerno utišao situaciju. Na pitanje zašto, odgovara: “Da ne bi opozicija imala prostora.”

Iako su izbori sve bliže, kampanja se još nije zahuktala. Analize Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost pokazuju kako je SNS znatno aktivniji od ostalih. Na drugom mjestu je opoziciona Demokratska stranka, na čijem čelu je Bojan Pajtić, a najprisutniji vid komunikacije s biračima su ulični štandovi.

“Ono što smo mogli da zaključimo do sada da je osetan nedostatak konkretnih politika. Govorim o nedovoljno kvalitetnim i jasnim političkim porukama i javno dostupnim programima političkih stranaka. Oni vidovi komunikacije koji iziskuju ozbiljnije finansijske i ljudske resurse nisu primećeni u većoj meri, osim SNS-a, koji je koristio sve načine komunikacije sa biračima”, navodi Raša Nedeljkov iz nevladine organizacije Crta.

Uoči izborne trke većina stranaka saopćila je kako će u kampanju skromnije nego prethodnih godina. Prema mišljenju analitičara, glavni razlozi su manje novca iz državne kase, ali i finansijski problemi, od kojih se politički akteri ne mogu oporaviti još od prošlih izbora.

“Sad imate vrlo često situaciju da u pojedinim opštinama nemate organizaciju da sprovodite izbornu kampanju. I onda se to vidi, i onda, pošto nemate dovoljno novca, ne možete da se pokrijete medijski. I onda je ta razlika između naprednjaka, kao organizacija koja ima i ljude, vidljivija nego što bi bila da su neke druge okolnosti”, smatra analitičar Đorđe Vuković.

Negativna kampanja

I ovaj put nije izostala negativna kampanja.

“Pod negativnom kampanjom podrazumevamo onu kampanju koja napada druge političke aktere, a ne nudi konkretna rešenja. A ono što smo uspeli da zabeležimo da su žrtve bile podjednako SNS  i DS”, ističe Nedeljkov.

Na prijevremene parlamentarne, ali i redovne lokalne i pokrajinske izbore građani Srbije izlaze 24. aprila, što će državu koštati gotovo 4,8 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera