Srbija ukida 30.000 radnih mjesta u državnoj službi

Poslije prvog kruga racionalizacije analizirat će se u kojim sektorima nedostaju kadrovi (Al Jazeera)

Srbija bi do kraja godine u javnim službama trebala imati oko 30.000 zaposlenika manje kao rezultat dvogodišnje racionalizacije, saopćila je ministrica državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

“Racionalizacija traje već dve godine, jer je na snazi zabrana zapošljavanja (u javnim službama). Do kraja ove godine imaćemo manje oko 30.000 zaposlenika u državnoj službi. Dakle, manje onih koji rade u oblasti kulture, školstva, zdravstva u onome što se zove država, a ne javna preduzeća”, objasnila je Udovički za Radio-televiziju Srbije.

Lokalne uprave širom Srbije dobit će od ministarstva kvote s maksimalnim brojem uposlenika koje mogu imati, a za otpremnine je u budžetu osigurano oko 42 miliona eura.

Neophodni kadrovi

Ministrica državne uprave najavila je da će racionalizacija u javnim službama početi polovinom septembra, a poslije prvog kruga analizirat će se u kojim sektorima nedostaju kadrovi.

Ona je najavila da bi, zbog nedostataka liječnika, nova zapošljavanja u zdravstvu mogla početi već prije kraja godine.

Među neophodne kadrove Udovički je svrstala i stručnjake koji bi Srbiji mogli pomoći u procesu ubrzanja eurointegracije.

Srbiju, prema riječima ministrice državne uprave, očekuje i ukidanje pojedinih državnih agencija ili spajanje više onih koje se bave srodnim djelatnostima u jednu agenciju.

Trenutno državne agencije u Srbiji imaju ukupno 3.000 zaposlenih, a Udovički tvrdi kako je to “mnogo manje nego što se u javnosti misli”.

Izvor: Agencije