Srbija: Uhapšen narkodiler Dragoslav Kosmajac

Kosmajcu je postavljen branioc po službenoj dužnosti (Al Jazeera)

U Beogradu je jutros uhićen Dragoslav Kosmajac i još sedam osoba, kazao je ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Kosmajac je uhićen u svojoj kući u Beogradu nakon četiri mjeseca rada policije.

Još sedam uhićenih osumnjičeni su za suučesništvo, priopćio je Stefanović.

Kosmajac i pripadnici njegove grupe uhićeni su po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu, koje će provesti istragu protiv njih.

Odluka o pritvoru

Kosmajcu i ostalima određeno je zadržavanje do 48 sati, a u tom roku će biti saslušani pred tužiteljem.

U istom roku Kosmajac i ostali trebali bi biti saslušani i kod suca za prethodni postupak, koji će donijeti odluku o određivanju pritvora.

S obzirom da su odvjetnici u Srbiji već dva mjeseca u štrajku, Kosmajcu i ostalima postavljeni su branioci po službenoj dužnosti, koji su odlučili raditi.

Ministar Stefanović je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su svi uhićeni državljani Srbije te da su četvorica uhićeni u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu.

Oni se, rekao je ministar, sumjiče za pet kaznenih djela, od poticanja na izvršenje kaznenih djela do porezne utaje, prenosi Tanjug.

Stefanović je rekao da nitko od članova Kosmajčeve obitelji nije uhićen.

Stefanović: I Al Capone ‘pao’ na utaji poreza

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ljetos je označio Kosmajca kao navećeg narkodilera u državi, a u “Beloj knjizi organizovanog kriminala” 2001. MUP Srbije je naveo da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Upitan kolika je predviđena kazna za djela za koja se Kosmajac i njegovi suradnici sumnjiče, Stefanović je rekao da je to stvar Tužilaštva, ali da očekuje da, s obzirom na to da je on i ranije bio osuđivan, neće dobiti najnižu kaznu.

“Mi smo se koncentrisali na ono što možemo odmah da dokažemo, u smislu imovine koju poseduje, a za koju ne postoji poreklo, i poreske prijave. Onda se otvaraju mogućnosti za dalje”, rekao je Stefanović.

On je ovaj slučaj uporedio s istragom FBI-a i uhićenjem Ala Caponea podsjetivši da je i on “pao” na utaji poreza.

“To je prvi korak i mi se rukovodimo zakonom, a sve dalje će samo da proistekne”, rekao je Stefanović.

“Nema nedodoriljivih, nema koga se plašimo i ova država će se obračunati sa svima koji krše zakon”, dodao je.

Pobjegao tokom akcije ‘Sablja’

Prema podacima MUP-a Srbije, Kosmajac “sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove”.

Takođe, ne pojavljuje se mnogo u javnosti. Kako je nedavno objavljeno, živi na Zvezdari u jednoj od svoje četiri kuće.

Odatle i vodi posao s izgradnjom stanova na cijelom teritoriju ove beogradske općine. Sumnja se da je novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju.

Operativna saznanja, prema pisanju beogradskih medija, kako prenosi Tanjug, ukazuju na to da je kupovao i nekretnine po zemljama zapadne Europe.

Njegovo ime su spominjali i svjedoci suradnici i optuženi u postupcima protiv “zemunskog klana”, imenujući ga kao osobu od koje su pripadnici “zemunskog klana” nabavljali drogu.

Akciju “Sablja” nakon ubojstva premijera Srbije Zorana Ðinđića 2003. godine, izbjegao je bijegom u inozemstvo, nakon što je navodno dobio informaciju da će biti uhićen.

Golema imovina

Policija je u siječnju ove godine u akciji “Grom” pretresla kuću Dragoslava Kosmajca.

Tom prilikom, nije pronađena droga, ali jesu četiri pištolja i puška, zbog čega su na razgovor privedeni i Dragoslav i njegov sin Lazar.

Kako je utvrđeno, oružje je registrirano na Kosmajčevu suprugu i sina.

U dokumentu se tvrdi da je povezan s međunarodnim krijumčarima narkotika u Južnoj Americi, odakle je navodno organizirao transporte velikih količina kokaina, a i da ima uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope.

Najviše imovine Kosmajac navodno ima u beogradskoj općini Zvezdara.

On je, prema dostupnim podacima, vlasnik ili suvlasnik čak 31 stana, ukupne površine 2.700 kvadratnih metara.

Prema nekim podacima, Radna grupa MUP-a koja je istraživala Kosmajca utvrdila je da on samo u Beogradu ima stanove, kuće, lokale i zemljište u vrednosti od 10,7 milijuna eura.

Uz brojne stanove manje i veće kvadrature, Kosmajac posjeduje u stopostotnom ili manjem vlasništvu i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, procijenjenih na 1,1 milijun eura.

Poništen slovački pasoš

Također, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara u vrijednosti od 6,1 milijun eura.

Nakon što je Kosmajac označen kao najveći srpski narkodiler, on je pobjegao u Crnu Goru sa slovačkom putovnicom, koja mu je kasnije poništena.

Inače, ime Kosmajca i članova njegove obitelji registrirano je na čak trinaest adresa u Beogradu, na kojima su kuće, stanovi, saloni, radionice.

O suradnji Kosmajca sa “zemunskim klanom” govorili su svedoci-suradnici na suđenju za ubistvo premijera Ðinđića.

Dejan Milenković Bagzi tvrdio je da je 5. listopada 2000. oružje ukradeno iz SUP-a Stari grad s Ljubišom Buhom Čumetom odnio u Kosmajčevu kuću na Zvezdari.

Kosmajac je, pišu mediji, karijeru započeo tako što je prijatelje slao u Italiju da prevoze automobile u kojima je prethodno krio drogu, da bi zatim stigao i do Južne Amerike.

Njegova svjetska karijera, kontakti s kolumbijskim kartelima, bogatstvo i moć bili su u Srbiji poznati samo vrhu podzemlja – Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Ljubiši Buhi Čumetu, s kojima je surađivao devedesetih godina.

Desetak godina kasnije, započeo je suradnju s Darkom Šarićem, navode mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije