Srbija: U kampanji 18 lista, opozicija se žali na uvjete

Izbori su prethodno bili raspisani za 26. aprila, ali je izborna kampanja prekinuta uvođenjem vanrednog stanja zbog korona virusa (AP)

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je do sada 18 izbornih lista za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna, a još četiri čekaju provjeru i potvrdu da ispunjavaju uslova za učešće na izborima koje će bojkotirati opoziciona koalicija Savez za Srbiju (SzS).

Izbori su prethodno bili raspisani za 26. aprila, ali je izborna kampanja prekinuta uvođenjem vanrednog stanja zbog korona virusa, da bi početkom maja izborni proces ponovno bio pokrenut, uz postupno ublažavanje mjera za suzbijanje epidemije, prenosi Hina.

Prva dva mjesta na glasačkom listiću zauzimaju vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s listom “Za našu djecu”, i Socijalistička partija Srbije (SPS) vecepremijera i šefa diplomatije Ivice Dačića, čiji su socijalisti u svim izbornim ciklusima do sada od 2012. godine vodeći koalicijski partner naprednjaka.

Veći dio opozicije izbornu kampanju vidi kao višestruko neregularnu – počevši od zdravstvenih uslova i činjenice da epidemija korona virusa i bolest COVID-19 još traje, do nepoštenih uslova u kojima je većina medija pod kontrolom vlasti zatvorena ili tek djelomično dostupna za ravnopravan pristup i promoviranje izbornih programa svim učesnicima izbora.

Iz opozicijskog korpusa Vučića i naprednjake optužuju da državne dužnosti koriste u takozvanoj funkcionerskoj kampanji, a iz nevladinog sektora zatraženo je da se preispita emitiranje izbornih spotova u kojima se Vučić pojavljuje, bez jasno navedene dužnosti što je protivno zakonu.

Traže zabrana za spotove

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Udruženi građanski pokreti (UGP) traže da Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) zabrani emitiranje takvih spotova, upozoravajući da Zakon o oglašavanju “zabranjuje obmanjujuće i prikriveno oglašavanje” te da to nalažu i “principi društvene odgovornosti u oglašavanju”.

Te organizacije su upozorile da je Vučić “istovremeno i predsednik Srbije, i predsednik SNS-a, a spornim spotovima pomaže izbornoj listi političke stranke čiji je predsednik da ostvari što bolji izborni rezultat”.

“Na ovaj način Aleksandar Vučić postaje sudionik izbora kao javnih dužnosnik, odnosno predsednik Srbije, ali bez navođenja da to radi kao predsednik Republike, što je, po definiciji, obmanjivanje javnosti”, istaknuto je u saopćenju BIRODI-a i GDP-a.

Opozicija od stupanja na Vučića na dužnost šefa države upozorava da on krši Ustav Srbije, koji određuje da predsjednik tokom mandata ne može obavljati drugu javnu dužnost.

Savez za Srbiju, koji bojkotira izbore, insistirajući da ne postoje regularni uslovi za poštenu izbornu kampanju, saopćio je da će režim na čelu s Vučićem smatrati odgovornim jer su izborne radnje i sami izbori 21. juna “veliki rizik” za građane, jer epidemija još traje.

Opasne posljedice zaraze

“Broj zaraženih korona virusom i visok postotak zaraženih u poslednja tri dana pokazuje da su izborne radnje i izbori 21. juna veliki rizik za zdravlje građana Srbije, a režim, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, moraće odgovarati za manipulisanje brojem zaraženih i ugrožavanje zdravlja nacije”, kaže SzS u saopćenju.

U Srbiji je od posljedica zaraze korona virusom preminula još jedna osoba, a registrirana su još 73 novooboljela, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Broj novozaraženih u Srbiji oscilira od početka mjeseca – 24 slučaja je bilo 2. juna, dan kasnije 69, potom 48, da bi 5. juna slijedio nagli skok na 96 potvrđenih slučajeva.

Slijedila su tri dana s više od 50 zaraženih, 74, odnosno 82 zaražena 7. juna i 73 u  protekla 24 sata je potvrđeno na 4.308 testiranih.

Na respiratorima je 15 pacijenata, a od početka epidemije 6. marta od posljedica infekcije korona virusom preminulo je 250 ljudi.

Izvor: Agencije