Srbija traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Vučić je rekao da postoje mnoge stvari koje nisu u skladu s dogovorom, te da će mišljenje o tome saopćiti Catherine Ashton (AFP)

Vlada Srbije zatražit će održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja sigurnosno-političke situacije na Kosovu i Metohiji , rekao je danas srbijanski ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.

On je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, izrazio duboku zabrinutost Vlade zbog pogoršanja sigurnosne i političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodačasnika u Ðakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo.

Povodom ovih, kako je rekao, skandaloznih i vandalskih događanja još nigdje se nije mogla čuti jasna i određena osuda, dodao je on.

“Protivno rezoluciji 1244”

Vulin je kazao da posebno zabrinjava najava transformacije kosovskih sigurnosnih snaga u kosovku vojsku, a to bi, kako je istaknuo, moralo zabrinuti cijelu međunarodnu zajednicu.

“To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohije. To je teritorija pod upravom UN-a i na njoj može da postoji samo jedna oružana sila, a to je KFOR”, poručio je Vulin.

Država Srbija se dosljedno drži svojih obveza, a ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a smatra da je Rezolucija 1244 ništavna to treba reći, rekao je Vulin napominjući da ne vjeruje da je to tako, javlja Tanjug.

Prema njegovim riječima, postojanje kosovskih sigurnosnih snaga je u skladu s rezolucijom, ali formiranje kosovske armije je u suprotnosti s rezolucijom, kako južno, tako i sjeverno od Ibra. Armija podrazumijeva teško naoružanje na koje, kako je podsjetio, pravo ima samo KFOR.

Vulin je rekao da ove najave i aktualno stanje uznemiravaju Srbe na Kosovu i Metohiji.

Srbija ima čvrste garancije međunarodne zajednice dobivene tijekom briselskog sporazuma da kosovske sigurnosne snage ne mogu prijeći na sjever Kosova i Metohije pod bilo kojim izgovorom, podsjetio je on.

“Sever je zona u kojoj ne može biti bilo kakvih oružanih snaga. Imamo najčvršće međuanrodne garancije niko iz oružane formacije Kosova ne može da pređe severno od reke Ibar”, kazao je on.

Nasilje protiv Srba, kako je dodao, kao da je postalo svakodnevnica na Kosovu i Metohji.

S tim u vezi Vulin je podsjetio na uhićenja u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija vlade Srbije, zabranu ulaska ministara vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnju zabranu ulaska predstavnicima DSS-a, koju je, kako je rekao, nemoguće opravdati.

“Neshvatljiva uhićenja”

Vlada Srbije osuđuje jučerašnje zadržavanje Vojislava Koštunice i Slobodana Samardžića i zatražila je od EULEX-a da objasni tko ima pravo zaustaviti bilo kojeg građanina Srbije i poništiti sporazum o kretanju, rekao je Vulin.

“Vlada nema odnos prema bilo kojoj političkoj opciji, naš posao je da se izbori na Kosovu i Metohiji odvijaju što bolje i da što veći broj građana izađe, kao i da svaki nosilac ideje može da iznese svoje stavove”, dodao je on.

On je dodao da je neshvatljivo i uhićenje u Gračanici dvoje aktivista političke stranke registrirane u Srbiji koje sudjeluju na izborima u Srbiji, koji će se odvijati i na Kososvu i Metohiji, uz asistenciju OEBS-a.

Prema njegovom mišljenju, razlozi za uhićenje su obaranje izlaznosti Srba na parlamentarne izbore u Srbiji.

“Srbi imaju pravo na izbore, koji će se održati po identičnom modelu iz 2012. Biće isti broj biračkih mesta, ista procedura, isti broj posmatrača određen od strane RIK. Očgledno u Prištini smatraju da ako već to nisu uspeli da spreče, treba da pokušaju da obore procenat izlaznosti Srba, da pokažu kako Srbijma navodno nije stalo do izbora i da u budućnosti ne treba više da se održavaju izbori na Kosovu”, objasnio je on.

Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić u srijedu je na izvanrednoj sjednici vlade od ministra zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina zatražio izvješće o najavljenom formiranju kosovskih oružanih snaga, izjavili su beogradski mediji.

Vučić je u srijedu rekao da će u povodu najave formiranja oružanih snaga Kosova razgovarati s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, prenosi Hina.

“Stvari u neskladu s dogovorom”

“Sve što mislimo ću saopštiti Catherine Ashton čim se budemo videli. Postoje mnoge stvari koje se dešavaju, a nisu u skladu sa dogovorom (Beograda i Prištine postignutim 19. aprila 2013. u Briselu)”, rekao je Vučić novinarima.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je ranije da kosovska vojska nije dio sporazuma iz Brisela i da će joj, ukoliko i bude formirana, NATO i kosovske zaštitne snage (KFOR) onemogućiti dolazak na sjever Kosova, gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

Kosovska vlada odlučila je u utorak početi stvaranje oružanih snaga od 5000 vojnika, a osnova će joj biti postojeće Kosovske sigurnosne snage (KZK) s lakim naoružanjem, objavljeno je ranije u Prištini.

Vojska od 5000 aktivnih vojnika

Šest godina nakon osamostaljenja Kosovo, u kojem živi približno 1,7 milijuna stanovnika, dobit će vojsku koja bi uz 5000 aktivnih vojnika trebala imati i pričuvni sastav od 3000 ljudi.

Srbija ne priznaje kosovski suverenitet i neovisnost, a odnosi Beograda i Prištine popravljeni su potpisivanjem sporazuma o normalizaciji pod pokroviteljstvom Europske unije 19. travnja 2013. godine u Briselu.

Srbija je pristala de facto odustati od nadzora nad sjevernim dijelom Kosova uz jamstvo Prištine da će tamošnji Srbi imati sva prava.

Beograd je, zauzvrat, 21. siječnja 2014. godine dobio početak pregovora o članstvu u Uniji.

Izvor: Agencije