Oglasi

Srbija traži premještaj ratnih zločinaca

Rasim Ljajić kaže da će opet tražiti da haški osuđenici služe kazne u Srbiji, uprkos ranijem protivljenju UN-a.
Srbija godinama pregovara s Haškim tribunalom o osuđenicima AP

Potpredsednik Vlade Srbije i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija ponovno pokrenuti inicijativu pred Haškim sudom i Ujedinjenim narodima (UN) da njeni državljani koji su osuđeni u Hagu izdržavaju kaznu u Srbiji.

"Ovo je momenat da se to uradi, ali nažalost, lopta nije u našem dvorištu", rekao je Ljajić za list beogradski list Novosti.

On je objasnio da formalnu odluku mora donijeti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je osnovalo Haški sud, ali i da Tribunal mora dati svoje mišljenje.

"To pitanje je u poslednjih nekoliko godina konstantna tema svih naših razgovora sa predstavnicima Haškog tribunala, i suda i tužilaštva", rekao je Ljajić, podsjećajući da je generalni sekretar UN-a 1993. godine donio preporuku prema kojoj osuđenici ne trebaju izdržavati kazne zatvora u zemljama bivše Jugoslavije, zato što je rat trajao.

Nekoliko zahtjeva

To je donekle bilo i logično i u poslijeratnom periodu, zbog još svježih posljedica, ocijenio je Ljajić.

On je, međutim, dodao da je Savjet nekoliko puta pisao generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu i tražio da se i Srbija upiše na spisak 17 zemalja koje su potpisale sporazum sa Haškim tribunalom o izdržavanju kazni.

"Doskora, kada su neki od haških begunaca bili na slobodi, odgovor je bio - prvo morate da uhapsite Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Kada je ovo pitanje pokrenuto posle njihovog hapšenja, stigao je novi odgovor - osuđenici bi u Srbiji bili tretirani kao heroji i izdržavali bi kazne u povlašćenim uslovima", rekao je Ljajić, napominjući da će Srbija ponovno tražiti da njeni državljani osuđeni u Hagu kaznu služe u Srbiji.

Izvor: Agencije