Oglasi

Srbija: Svi hoće u klinike sa akreditacijom

U Srbiji je 30 zdravstvenih institucija dobilo akreditaciju o zadovoljavanju najvećih profesionalnih standarda.

UrtPshmb69o

Trideset zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je akreditacije, čime im je potvrđeno da primjenjuju najviše standarde u liječenju pacijenata. Cilj tog procesa je podizanje nivoa zdravstvene skrbi, ali većina zdravstvenih centara u Srbiji nije se prijavila za akreditaciju.

Blizu 2.300 beba godišnje rodi se na ginekološkom odjeljenju Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" u Beogradu. To odjeljenje prvo je na spisku želja mnogih trudnica zbog uslova koje nudi, ali i mogućnosti da rodbina u svakom trenutku vidi bebu.

KBC „Dragiša Mišović“ jedna je od najmodernijih državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, zbog čega su dobili akreditaciju na sedam godina. To znači da im je nezavisno tijelo dalo certifikat kojim potvrđuje da ta bolnica ispunjava najviše standarde u zemlji.

Kvalitetno liječenje

„Pacijenti vole da dođu. Kad već moraju da idu u bolnicu, vole da dođu kod nas jer, pre svega, ovde ih dočeka ljubazno osoblje koje im kaže: 'Dobar dan, izvolite'. Počevši od prostora, kadra, do opreme, sve je dovedeno do maksimalno visokog nivoa koji je moguć u ovim okolnostima u kojima živimo“, kaže Radisav Šćepanović, direktor KBC "Dragiša Mišović".

Od blizu 300 većih zdravstvenih ustanova u Srbiji, 130 je dobilo akreditaciju. Godinu dana se provjerava u kojim uslovima doktori liječe pacijente i koji je stepen izlječenja, na osnovu čega se daje akreditacija na jednu, tri ili sedam godina.

„Samim tim što su dobile dozvolu za rad, zdravstvene ustanove ispunjavaju uslove za rad, ali akreditacija je nešto drugo. Akreditacija se radi da bi se unapredila zaštita. Nama je to osnovni cilj i da ustanove same prepoznaju svoje mogućnosti i na osnovu toga maskimalno iskoriste postojeće resurse i unaprede kvalitet zdravstvene zaštite“, kaže Radoljupka Radosavljević iz Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

Oni koji imaju akreditaciju kažu da pacijenti prepoznaju ustanove u kojima se kvalitetno liječe. Dom zdravlja iz Kraljeva je podigao nivo zdravstvene zaštite da bi dobio akreditaciju na sedam godina.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.