Srbija: Suđenja okrivljenima za kršenje samoizolacije putem Skypea

Zbog kršenja mjera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba (EPA)

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv osoba koje su prekršila mjere samoizolacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i ljudi protiv kojih se vodi postupak.

To znači da sudovi moraju imati instalirane računare sa kamerom i mikrofonom i na njima program “Skype”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Sudovi danas treba da obavijeste Ministarstvo pravde šta su od ovih preporuka uspjeli da ispune odnosno koju su opremu osigurali, a u pojedinim sudovima se već sutra očekuju prva suđenja zbog kršenja mjere samoizolacije.

Ovaj vid saslušanja i suđenja putem Skypea odnosi se samo na okrivljene koji su prekršili ovu mjeru, odnosno izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije, dok će svi drugi okrviljeni za druga krivična djela biti procesuirani redovnim putem, ističu u Ministarstvu.

Posebni objekti

Zbog kršenja mjera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde osigurala je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima su smještena lica koja prekrše mjere samoizolacije i oni se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

U Vršcu su trenutno 44 osobe, u Požarevcu 43, a u Pirotu 21.

U Beogradu je osiguran i zaseban objekat za dovođenje zadržanih osoba za koja se sumnja da su prekršili mjeru samoizolacije. Novi Sad je također već spreman za ovaj vid vođenja postupka, rečeno je Tanjugu u novosadskom pravosuđu.

U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta zaražena korona virusom, objavio je Tanjug, pozivajući se na sajt Covid19.rs. U ovoj zemlji je ukupno od korona virusa preminulo šest osoba, a potvrđena su 384 slučaja zaraze.

Izvor: Agencije