Oglasi

Srbija: Suđenja okrivljenima za kršenje samoizolacije putem Skypea

U pojedinim sudovima se već sutra očekuju prva suđenja zbog kršenja mjere samoizolacije.
Zbog kršenja mjera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osobaEPA

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv osoba koje su prekršila mjere samoizolacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i ljudi protiv kojih se vodi postupak.

To znači da sudovi moraju imati instalirane računare sa kamerom i mikrofonom i na njima program "Skype", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Sudovi danas treba da obavijeste Ministarstvo pravde šta su od ovih preporuka uspjeli da ispune odnosno koju su opremu osigurali, a u pojedinim sudovima se već sutra očekuju prva suđenja zbog kršenja mjere samoizolacije.

Ovaj vid saslušanja i suđenja putem Skypea odnosi se samo na okrivljene koji su prekršili ovu mjeru, odnosno izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije, dok će svi drugi okrviljeni za druga krivična djela biti procesuirani redovnim putem, ističu u Ministarstvu.

Posebni objekti

Zbog kršenja mjera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde osigurala je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima su smještena lica koja prekrše mjere samoizolacije i oni se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

U Vršcu su trenutno 44 osobe, u Požarevcu 43, a u Pirotu 21.

U Beogradu je osiguran i zaseban objekat za dovođenje zadržanih osoba za koja se sumnja da su prekršili mjeru samoizolacije. Novi Sad je također već spreman za ovaj vid vođenja postupka, rečeno je Tanjugu u novosadskom pravosuđu.

U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta zaražena korona virusom, objavio je Tanjug, pozivajući se na sajt Covid19.rs. U ovoj zemlji je ukupno od korona virusa preminulo šest osoba, a potvrđena su 384 slučaja zaraze.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.