Oglasi

Srbija subvencijama štiti domaću proizvodnju

Iako bi ukidanje carina trebalo spustiti cijene, Udruženju potrošača ne vjeruju da će se kupci radovati.

Većina robe koja iz Europske unije ulazi u Srbiju od danas se carini stopom od nula posto. Ipak, za pojedine poljoprivredne proizvode ostavljena je carinska zaštita kako se ne bi stvorila nelojalna konkurencija.

Iako bi ukidanje carina za uvoz robe trebalo spustiti cijene, u Udruženju potrošača ne vjeruju da će se kupci u Srbiji imati čemu radovati.

Za robu koja iz Evropske unije stiže u Srbiju od danas neće biti većeg zadržavanja na granici. Primjenom prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, većina robe koja dolazi iz te zajednice u Srbiju od danas se uvozi bez carina. 

Sistem subvencija

„Logično bi bilo očekivati da dođe do pojeftinjenja s obzirom na veću ponudu. Kada imate veću ponudu i mogućnost da imate i konkurenciju na tržištu, da bi i cene trebalo da budu jeftinije“, kazuje  Rasim Ljajić, ministar trgovine.

Bescarinska roba od danas postaje bijela tehnika, kućna hemija, igračke, obuća i pojedini prehrambeni proizvodi.

Carinskom stopom od 0% obuhvaćeni su i automobili proizvedeni u EU.

„Taj namet je nešto što je kupac plaćao. To se izbija iz cene, nije to velika cifra, to je prosečno od 50 do 300  evra za prosečan auto“, kazuje Miloš Petrović, Asocijacija uvoznika vozila.

I na najveći dio poljoprivrednih proizvoda biće ukinute carine, dok će određeni proizvodi, koje Srbija najviše izvozi, kao što su pšenica, kukuruz, maline, mliječni proizvodi, i sve vrste mesa, biti zaštićeni do ulaska zemlje u EU.

Na zamjerke pojedinih poljoprivrednih udruženja da će proizvođači biti na gubitku zbog ukidanja carina, iz Vlade odgovaraju da kroz sistem subvencija čine sve kako bi ih zaštitili

„Moramo da tražimo način da ojačamo, da im pomognemo da bi izdržali konkurenciju, ali ne možemo i jare i pare. Moramo da se suočimo: da li ćemo u EU ili nećemo. Ako hoćemo, onda moramo da se pridržavamo nekih pravila koje smo potpisali. Ako nećemo, to ima svoju cenu, ali moramo da kažemo koja je to cena. Ona je daleko veća od one koju eventualno treba da platimo“, ističe Rasim Ljajić.

U sporazumu sa EU-om koji se primjenjuje, postoji i mogućnost privremenog podizanja carina ukoliko dođe do naglog i prekomjernog uvoza bilo kojeg proizvoda koji bi mogao da ugrozi proizvodnju u Srbiji.

„Novogodišnja kupovna groznica je završena. Tržni centri danas su prazni. Svoja vrata otvoriće sutra, kada će kupci moći da provere da li je zbog ukidanja carina roba iz Evropske unije već pojeftinila“, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Utjecaj PDV-a

U Nacionalnom udruženju potrošača ne vjeruju da će doći do naglog pojeftinjenja u prodavnicama zbog, kako kažu, monopola i jakog uvozničkog lobija.

„Upravo se plašimo da će taj lobi, po ko zna koji put, biti dovoljno jak da sve to kad je u pitanju otvaranje granica, banalizuje, da sprovodi politiku pljačke i monopola i da pokaže svu svoju jačinu“, naglašava Goran Papović, Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Na efekte ukidanja carina za robu iz EU-a mogao bi da utiče i PDV, jer je prije nekoliko mjeseci u Srbiji taj porez povećan za 2%, tako da bi neke cijene mogle da ostanu iste ili da se vrate na nivo prije podizanja PDV-a.

Izvor: Al Jazeera