Srbija: Štrajk advokata zbog visokih poreza

Pravosuđe u Srbiji od danas je u blokadi. Razlog je trodnevni protest upozorenja advokata nezadovoljnih povećanjem poreskih dadžbina koje im, kako tvrde, ozbiljno ugrožavaju egzistenciju.

“Dok traje protest, poručuju iz Advokatske komore Srbije, postupaće se samo u slučajevima gde ističu rokovi za podnošenje žalbi i ulaganje tužbi. U međuvremenu, Ministarstvo finansija ponudilo je povećanje poreza paušalcima za 41 odsto, o čemu upravni odbori advokatskih komora tek treba da se izjasne”, javila je iz Beograda reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.   

Predsjednik Advokatske komore Srbije kaže da je protest jedini način da se zahtjevi advokature čuju i uvaže, jer problema u pravosuđu ima napretek.

“Samo što sudije i tužioci o tome ne smeju da pričaju. Samo advokati mogu da kažu šta misle, a tužioci i sudije misle isto što i mi, u našim privatnim razgovorima i kontaktima, mogu da vam to potvrdim, ne samo mojim nego i naših kolega. Imamo izveštaj sa terena šta ljudi misle i šta ih tišti, ali oni to ne mogu da kažu jer sutra mogu da budu deložirani”, kaže Dragoljub Đorđević, predsjednik Advokatske komore Srbije.   

Blokirana i ‘velika suđenja’

A ono o čemu advokati glasno govore i zbog čega protestiraju je drastično povećanje poreskih obaveza advokata koje, kako kažu, velikom broju njih ugrožava egzistenciju, sužava polja djelatnosti advokature i višegodišnje neplaćanje obaveza države prema advokatima.

Procjenjuje se da u Srbiji trenutno ima više od tri miliona neriješenih sudskih procesa. Protest advokata, kažu stručnjaci, samo dodatno ukazuje na niz problema u pravosuđu koje je neophodno pod hitno rješavati.

A dok se ne riješe, u trodnevnoj blokadi bit će i tzv. velika suđenja poput suđenja narkobosu Darku Šariću u Specijalnom sudu.

“Kada pogledate broj advokata, kada pogledate dužinu trajanja predmeta, kada pogledate sve ove pokazatelje lošeg stanja u pravosuđu, vama postaje jasno zbog čega u ovom trenutku treba skrenuti pažnju da nešto hitno mora da se menja, da moramo pročitati sve strategije koje su usvojene, nacionalna strategija o reformi pravosuđa, druge dokumente i da stvarno država, a i, bogami, celo društvo mora mnogo aktivnije da radi na tome da se sve ove stvari koje su zadate sprovedu”, kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Budući da je neposredan povod za trodnevni protest advokata povećanje poreskih obaveza, Ministarstvo pravde se za sada oglasilo samo apelom da advokati i Ministarstvo finansija pronađu rješenje kako zbog negativnih posljedica ove blokade ne bi trpjeli građani.

Izvor: Al Jazeera