Srbija: Šteta od suše do milijardu i po eura

Srbija će pokušati neutralizirati posljedice suše (Al Jazeera)

Komandant Repubičkog štaba za vanredne situacije, premijer Srbije Ivica Dačić, izjavio je u petak da se štete od suše u Srbiji u ovom trenutku procenjuju na skoro milijardu eura i najavio da će rebalansom budžeta u poljoprivredu biti usmjereno blizu 70 miliona eura.

“Po našim procenama, odnosno procenama lokalnih štabova, samo šteta od suše je veća od milijardu evra i videćemo na kraju da li će biti milijardu i po. Šteta je daleko veća nego što bi nas koštalo ulaganje u sistem navodnjavanja”, rekao je premijer.

Dačić je, na vanrednoj sjednici Repubičkog štaba za vanredne situacije, kazao da će u rebalansu budžeta znatna sredstava, odnosno blizu 70 miliona eura, biti usmjereno u poljoprivredu.

Ići će se prema njegovim riječima i na praštanje dugova poljoprivrednicima, reguliranje stanja na tržištu i sprečavanje rasta cijena hrane intervencijama iz robnih rezervi.

“Učinićemo sve da neutrališemo posledice suše, ali to nam je nauk da moramo da gradimo sisteme za navodnjavanje, jer za milijardu i po evra mogli smo da izgradimo najbolji sistem za navodnavanje u ovom delu Evrope”, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije