Srbija se okreće Transjadranskom gasovodu

Srbija je spremna da smanji energetsku zavisnost od Rusije kako to traže Sjedinjene Američke Države, najavio je u Tirani premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Agencija AP, za koju je Vučić dao intervju, navodi da će to Beograd učiniti oslanjanjem na gasovod iz Azerbejdžana, koji podržavaju Amerikanci.

”Evropska unija je naš strateški cilj i odlučni smo da ostanemo na tom putu. S druge strane, želimo da imamo dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, naravno, kao svetskom supersilom, ali, svakako i sa Rusijom i mnogim drugim zemljama. Šta je tu pogrešno? Ne vidim to. Ne govorimo o zauzimanju strana. Naša strana je naš put ka Evropskoj uniji, naša strana je Srbija, to je to i mislim da nema ničeg lošeg u tome. U vezi sa energetskom bezbednošću, spremni smo da diversifikujemo gasne izvore za Srbiju, što je veoma važno i za naše američke prijatelje, takođe. I, naravno, spremni smo da privučemo još američkih investitora i garantujemo najbolju poslovnu klimu za njih”, rekao je Vučić.

SAD podržava plan

Sjedinjene Američke Države ohrabruju države regiona da se okrenu Transjadranskom gasovodu, kojim bi se azerbejdžanski gas iz Kaspijskog mora prebacivao do Italije.

Ovaj projekt je alternativa Turskom toku, kojim bi ruski gas bio kanalisan preko Turske.

Ideja o Transjadranskom gasovodu nastala je 2012. godine. Ove godine bi trebalo da počnu radovi na albanskim putevima i mostovima koji čine nužnu infrastrukturu gasovoda. Projekt bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Biće povezan sa Transanadolijskim gasovodom, koji bi trebalo da bude završen 2018. godine i koji će u početku donositi 16 milijardi kubnih metara gasa iz Azerbejdžana preko Turske do grčke granice.

Transjadranski gasovod bi trebalo da se proteže 870 kilometara od grčko-turske granice.

Najvećim dijelom bi prolazio preko sjeverne Grčke, prije nego što skrene sjeverozapadno ka Albaniji. Prema projektu, od Fijera u Albaniji, prolazio bi ispod Jadrana i izlazio u južnoj Italiji.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić, kaže kako Srbija želi da bude energetski bezbijedna, zbog čega, osim Rusije traži i druge snabdjevače gasom.

Energetska stabilnost

Antić kaže da je Beograd prema Rusiji potpuno otvoren, zbog čega očekuje i razumijevanje Moskve.

O snabdijevanju gasom iz Azerbejdžana već je razgovarano sa zvaničnicima te države, ali – prije toga treba da se izgradi gasna interkonekcija sa Bugarskom.

Cijeli projekt podržavaju i Evropska unija i SAD, kaže Antić.

Još kaže da Srbija podržava gradnju takozvanog Turskog toka, ali i sve druge projekte koji će joj obezbijediti energetsku stabilnost.

”Srbija hoće, kao i sve ostale države da diversifikuje svoje pravce i izvore snabdevanja gasa i ne vidim ništa sporno u tome. To je jedna potpuno odgovorna i patriotska pozicija naše Vlade. Ja zaista ne vidim da bilo kome bilo šta može da se svidi ili ne. Srbija jednostavno hoće da ima više izvora i više ruta kojima hoće da se snabdeva gasom”, rekao je Antić.

Izvor: Al Jazeera i agencije