Srbija proizvodi milion tona nafte godišnje

Osim žitnica i polja punih suncokreta, iz zemlje u Vojvodini izviru i pumpe. Sa 2.000 metara dubine iz najplodnije zemlje u Srbiji izvlači se nafta. Naftna industrija Srbije vadi više od milion tona nafte godišnje, koju prerađuje i prodaje na domaćem tržištu, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

„Kapaciteti naravno nisu veliki kada govorimo o eksplataciji ali za nas je značajno da dobijemo info o toj nafti“, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Tri miliona tona nafte godišnje se potroši na tržištu Srbije, od čega je trećina iz domaće proizvodnje. Najviše bušotina nalazi se u Vojvodini, u atarima, a ponekad i u dvorištima sela koja se nalaze bliže granici sa Rumunijom.

Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije u proizvodnji nafte vidi veliku sreću za Srbiju.

Proširiti istraživanje

„Može se reći da je Srbija srećna sto ima i milion tona proizvodnje sirove nafte, daleko veća sreća bi bila da su te količine daleko veće i da podmiruju potrebu Republike Srbije za sirovom naftom“, kaže Savić.

Ostatak, odnosno 70 posto potreba Srbija uvozi uglavnom iz Rusije, ali Naftna industrija Srbije (NIS) pokušava povećati udio domaće nafte u proizvodnji time što otvara nova nalazišta.

Iz Vojvodine, istraživanje su preselili u unutrašnjost Srbije.

„Srbija je istraživala dosta najmlađi nivo zemljine kore – kenozoik a jedan deo, starijih sedimenata nije obuhvaćen istrazivanjem i smatra se da ima dosta potencijala“, smatra Savić.

U taj potencijal nade polažu svi, a naročito žitelji sela u kojima postoje naftne bušotine.
Samo u selu Mokrin postoji 200 naftnih bušotina koje se nalaze uglavnom na privatnim posjedima, kaže Subotić.

Vlasnici tih imanja su od Naftne industrije Srbije dobili jednokratnu nadoknadu, dok najveći dio novca uglavnom odlazi u lokalnu opštinu.

Rudna renta u Srbiji iznosi 3 posto, odnosno NIS od profita, koji godišnje iznosi oko 400 miliona eura, tri posto daje državi, koja zatim dio novca prenosi opštini iz koje se vadi nafta.

Predstavnik sela Mokrin, Goran Dumitov, smatra da se zarada od prodaje nafte ne koristi na pravi način.

„Kad ta sredstva stignu do opštine, opština ima svoje goruće probleme, pa ih rešava na način da to sve završava kao socijalna kategorija. Ta ta sredstva ne idu namjenski i ne troše se u investicije“, kaže Dumitrov.

Ukupna poljoprivredna proizvodnja u Mokrinu iznosi oko 15 miliona eura godišnje, dok se za isti taj period izvadi nafte u vrijednosti od oko 50 miliona eura.

„Ja lično bih voleo da mi ni ne dobijemo nijedan dinar ali da naftagas radi na toj infrastrukturi bar na onoj gde su sigurno napravili stetu“, dodaje Dumitrov.

Rudna renta i pravo na eksploataciju nafte mogli bi biti promijenjeni tek pošto se završi obnova rafinerije nafte u Pančevu, na šta se obavezao ruski Gaspromnjeft kada je za 400 miliona eura kupio Naftnu industriju Srbije.

Izvor: Al Jazeera