Srbija: Privođenja u slučaju ‘Azotara’

Malverzacijama sa prodajom neregresiranog đubriva Azotara je oštećena za blizu 16,74 miliona eura (www.hip-azotara.rs)

Radna grupa Uprave kriminalističke policije Srbije privodi sedam osoba u nastavku afere Azotara.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja, nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za oko 59 miliona dinara (520 hiljada eura), javlja Radio-televizija Srbije (RTS).

Privode se direktor Agro foruma Dragan Mitić, vlasnik Hemko kompani Vera Isaković, direktor Citadele Gordan Marković, direktor Srbokopa Srboljub Žujović, odgovorno lice Da kar euro Aleksa Obradović i bivši zamjenik direktora Azotare Veljko Radojević.

Uprava kriminalističke policije privodi i direktora Agroseme investa Igora Saboa, saznaje RTS.

Malverzacijama sa prodajom neregresiranog đubriva Azotara je oštećena za blizu milijardu i 900 miliona dinara (16,74 miliona eura).

RTS podsjeća da su, krajem prošlog mjeseca zbog nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva privedeni su i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, vlasnik konsultantske kuće Ces Mekon Zvonimir Nikezić i još sedam osoba.

Prije dva dana Draginu, Nikeziću i još i još četvorici osumnjičenih produžen je pritvor za još 30 dana.

Konverzija duga

Vlada Vojvodine predložila je ranije da dug pančevačke Azotare prema Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo bude konvertiran u kapital pokrajine u tom preduzeću, na sličan način kako je to odlučeno u vezi sa dijelom potraživanja Srbijagasa.

Na taj način bit će omogućeno nastavljanje programa restrukturiranja Azotare, a s druge strane da bude zaštićen interes Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine, odnosno Fonda za vode iz kojeg se finansiraju poslovi u vodoprivredi, navedeno je na internet stranici pokrajinske Vlade.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić ovlašten je za ostvarivanje tih zaključaka pred nadležnim organima, navodi agencija Tanjug.

Vojvođanska Vlada je razmotrila Informaciju u vezi sa dugom HIP Azotare d.o.o. u Pančevu prema APV, po osnovu obaveze plaćanja naknade za vodu, koju, u skladu sa Zakonom o vodama, obračunava Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Vlada Srbije usvojila je 2011. Program finansijske konsolidacije HIP-Azotara d.o.o. Pančevo – u restrukturiranju i saglasila se da se dio potraživanja JP Srbijagas konvertira u kapital HIP Azotara.

Izvor: Agencije