Oglasi

Srbija: Privođenja u slučaju 'Azotara'

Srbijanska policija privodi sedam osoba koje se terete da su oštetili budžet Srbije za oko 59 miliona dinara.
Malverzacijama sa prodajom neregresiranog đubriva Azotara je oštećena za blizu 16,74 miliona eurawww.hip-azotara.rs

Radna grupa Uprave kriminalističke policije Srbije privodi sedam osoba u nastavku afere Azotara.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja, nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za oko 59 miliona dinara (520 hiljada eura), javlja Radio-televizija Srbije (RTS).

Privode se direktor Agro foruma Dragan Mitić, vlasnik Hemko kompani Vera Isaković, direktor Citadele Gordan Marković, direktor Srbokopa Srboljub Žujović, odgovorno lice Da kar euro Aleksa Obradović i bivši zamjenik direktora Azotare Veljko Radojević.

Uprava kriminalističke policije privodi i direktora Agroseme investa Igora Saboa, saznaje RTS.

Malverzacijama sa prodajom neregresiranog đubriva Azotara je oštećena za blizu milijardu i 900 miliona dinara (16,74 miliona eura).

RTS podsjeća da su, krajem prošlog mjeseca zbog nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva privedeni su i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, vlasnik konsultantske kuće Ces Mekon Zvonimir Nikezić i još sedam osoba.

Prije dva dana Draginu, Nikeziću i još i još četvorici osumnjičenih produžen je pritvor za još 30 dana.

Konverzija duga

Vlada Vojvodine predložila je ranije da dug pančevačke Azotare prema Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo bude konvertiran u kapital pokrajine u tom preduzeću, na sličan način kako je to odlučeno u vezi sa dijelom potraživanja Srbijagasa.

Na taj način bit će omogućeno nastavljanje programa restrukturiranja Azotare, a s druge strane da bude zaštićen interes Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine, odnosno Fonda za vode iz kojeg se finansiraju poslovi u vodoprivredi, navedeno je na internet stranici pokrajinske Vlade.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić ovlašten je za ostvarivanje tih zaključaka pred nadležnim organima, navodi agencija Tanjug.

Vojvođanska Vlada je razmotrila Informaciju u vezi sa dugom HIP Azotare d.o.o. u Pančevu prema APV, po osnovu obaveze plaćanja naknade za vodu, koju, u skladu sa Zakonom o vodama, obračunava Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Vlada Srbije usvojila je 2011. Program finansijske konsolidacije HIP-Azotara d.o.o. Pančevo - u restrukturiranju i saglasila se da se dio potraživanja JP Srbijagas konvertira u kapital HIP Azotara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.