Srbija privatizira banjska lječilišta

Banjski turizam u Srbiji do kraja godine očekuje promjene. Za deset lječilišta i rehabilitacijskih centara Ministarstvo privrede priprema plan privatizacije.

Udruženje banja Srbije najavljenu privatizaciju vidi kao ishitren potez bez jasne strategije, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

U vodi u Vrnjačkoj Banji nekada su uživali Kelti i Rimljani. Jedan od najstariji rehabilitacionih centara – Merkur, sa sedam ljekovitih izvora privlači sve više gostiju. 

„To su, pre svega, gosti iz Rusije koji su pre dest godina pokazali prvo interesovanje i iz godine u godinu ih je sedam do osam hiljada samo u Merkuru“, kaže  Bojana Beljić iz Specijalne bolnice Merkur.

Jedni profitabilni, drugi na ivici opstanka

Profit i uspjeh stigli su zahvaljujući komercijalnim programima koji su Merkur pretvorili u moderno lječilište.

Pored ovog, na spisku za privatizaciju su i centri na Zlatiboru, u Vrdniku, Ribarskoj i Niškoj Sokobanji. Jedni profitabilni, drugi na ivici opstanka, ali još se ne zna po kom modelu će biti privatizirani. To će, kaže ministar privrede, biti naknadno određeno za svaku banju pojedinačno.

„Ono što je ključni interes države da u većem broju naših banjskih lečilišta nemamo ciljano nameru da pravimo klasične spa centre kao što je to u Sloveniji, nego bismo da zadržimo osnovnu delatnost, a to je lečenje ljudi. Kako će se ono definisati, kako će se ono definisati ubuduće, to jeste naš razgovor sa Ministarstvom zdravlja – da nam oni kažu šta će se pa ćemo onda odlučiti da li je javno privatno partnerstvo ili klasična privatizacija“, kaže Željko Sertić, ministar privrede.

Upravo zbog toga što još nema strategije i ozbilje analize potencijala, najavljenu privatizaciju Udruženje banja Srbije vidi kao brzoplet potez.

„U našim banjama su rezultati privatizacije, kada su u pitanju hotelsko turistička preduzeća, katastrofalni. U Vrnjačkoj Banji HTP Fontana je u stečaju, Banja Koviljača, Sokobanja, hotel u Jošaničkoj banji nikad nije proradio, prvo to treba rešiti“, kaže Vladan Vešković iz Udruženje banja Srbije.

Privatizaciju otežavaju i komplicirani imovinski odnosi. Ljekoviti izvori pripadaju državi, poslovnim jedinicama u banjama rukovodi Ministarstvo zdravlja, dok su objekti rehabilitacionih centara vlasništvo Penzionog fonda.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera