Srbija: Pripreme za ekshumaciju ubijenih Albanaca

U selu Rudnica na jugozapadu Srbije počeli su pripremni radovi za početak ekshumacije posmrtnih ostataka na mjestu za koje se sumnja da je masovna grobnica sa tijelima Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Iskopavanja na terenu počet će 23. aprila. Ako budu pronađena tijela, njihova identifikacija bit će obavljena u laboratorijama Međunarodne komisije za nestale u Tuzli i Sarajevu.

Početku radova na lokaciji prisustvovali su predstavnici Komisije za nestale Srbije, sudstva i policije.

Na mjestu iskopavanja donedavno se nalazila zgrada preduzeća Kosmet-put, koja je srušena jer nadležni sumnjaju da se ispod nje nalaze tijela nastradalih, izvještava Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

Uklanjanje tragova

“Ta zgrada izgrađena je neposredno nakon NATO bombardiranja 1999. godine, što bi moglo da ukaže na pokušaj uklanjanja tragova”, dodao je.

Temelji te zgrade postavljeni su upravo na mjestu za koje se pretpostavlja da je masovna grobnica.

Kosanović je podsjetio da su prva iskopavanja na toj lokaciji obavljena sredinom decembra prošle godine, te da su rezultati DNK analize pronađenih leševa pokazali da su žrtve Albanci ubijeni tokom rata na Kosovu.

“Prvu ekshumaciju izveli su predstavnici srpske vlasti zajedno sa ekspertima EULEX-a, kao i sa forenzičkim ekspertima iz kosovskog odjeljenja za sudsku medicinu”, kazao je Al Jazeerin reporter.

 Tek nakon završetka radova ovdje u kamenolomu u selu Rudnica znat će se tačan broj tijela.

Za sada se sumnja da je na ovom mjestu ukopano između 250 i 400 tijela kosovskih Albanaca.

Izvor: Al Jazeera