Srbija preuzima dug JAT-a od 170 miliona eura

Država spremna odmah započeti razgovore ako neko želi biti strateški partner (EPA)

Ministar saobraćaja u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je kako će država preuzeti cjelokupan dug avioprijevoznika JAT Airways koji je u februaru iznosio oko 170 miliona eura.

“Bitno je da je država preuzela obavezu da taj dug stavi na svoja leđa”, rekao je Mrkonjić novinarima u Vladi Srbije, dodavši kako se to mora učiniti da bi se riješilo pitanje JAT-a, javio je Tanjug.

“Naravno ceo dug, pa šta da radimo, da tražimo ko je kriv i da opet zabijamo glavu u pesak”, istakao je ministar odgovarajući na pitanje novinara.

Mrkonjić je podsjetio da će JAT dobiti šest aviona na leasing, koji će koštati u prosjeku oko milijun i pol eura po avionu.

“Dobili su i novac za sklanjanje onih radnika koji hoće dobrovoljno da odu iz Jata, skinut će im biti dug, imaće i novi menadžment. Šta hoće više?”, rekao je ministar.

Cilj ‘pozitivna nula’

Mrkonjić je rekao da će novi menadžment JAT-a imati zadatak da kompanija do kraja godine posluje na “pozitivnoj nuli” i da je država spremna odmah započeti razgovore ako neko želi biti strateški partner srbijanske aviokompanije.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić započeo je u srijedu pregovore sa predstavnicima francuskog proizvođača aviona Airbus o nabavci četiri aviona putem leasinga za srbijanskog avioprijevoznika.

Mrkonić je dogovorio aktivnosti oko nabavke aviona putem leasinga, a početak razgovora sa Airbusom je, kako je navedeno, realiziran u sklopu pripremnih sastanaka za posjetu premijera Srbije Ivice Dačića Francuskoj.

Pomoćnik ministra Popović je ranije rekao Tanjugu da se razmišlja o leasingu četiri Airbusovih aviona 319 i 320, kao i dva manja aviona ATR.

Srbijanski ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić bi trebalo, kako je ranije najavljeno, u posljednjoj sedmici marta predvoditi delegaciju Srbije u Abu Dabiju, gdje će pregovarati sa aviokompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata Ettihad o partnerstvu s JAT-om.

Izvor: Agencije