Srbija povukla zahtjev za izručenje Bojovića

Bojović je uhapšen u Valenciji 2012. (EPA)

Srbija više ne traži izručenje Luke Bojovića iz Španije, pošto je povučena potjernica koja je za njim bila raspisana nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava i jer je kaznu od 15 mjeseci zatvora izdržao u ekstradicionom pritvoru u Španiji.

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude, sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje potjernice, rekla je glasnogovornica suda Tanja Koljenšić Tanjugu.

Bojović je “slobodan čovjek” u Srbiji, mada u španskom zatvoru služi kaznu od 18 godina zatvora.

Za Bojovićem je 2010. godine raspisana potjernica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su ubijeni njihovi tjelohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Oslobođen optužbi

Nakon suđenja u odsustvu, Bojović je, zbog nedostatka dokaza, u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je zimus potvrdio i Apelacioni sud, poslije čega je povučena potjernica u martu ove godine.

Bojović je u toku bjekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valenciji, a pored pomenutih krivičnih dela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od 15 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine.

Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži sedam mjeseci zatvora od ukupne kazne, jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritvoru osam mjeseci prije izricanja presude 2008. godine.

Tih sedam mjeseci uračunato mu je u ekstradicioni pritvor u kojem je bio u Španiji.

On je u Madridu prošle godine pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe  “Arkanovi tigrovi”.

Srbija i dalje traži izručenje Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića koji su sa Bojovićem uhapšeni u Valenciji po potjernicama iz Srbije. Zbog krivičnog postupka vođenog u Španijim, oni nisu izručeni Srbiji.

Izručenje Bojovića, Milisavljevića i Petrića je odobreno 2013. godine, ali je odgođeno do okončanja postupka protiv njih u Španiji.

Bojović je u Srbiji bio uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbjegle pripadnike “zemunskog klana”, međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenata na 15 mjeseci zatvora.

Izvor: Agencije