Srbija: Potvrđena optužnica za zločine u Srebrenici

Optužena osmorka se tereti da su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka (Arhiva)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu u slučaju “Srebrenica” protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog zločina počinjenih nad civilima, saopćio je u utorak taj sud.

Protiv ove odluke suda okrivljeni mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja, javlja agencija Tanjug.

U saopćenju suda se precizira kako je Krivično vanpretresno vijeće u ponedjeljak donijelo rješenje koje je potvrdilo optužnicu Tužilaštva za ratne zločine kojim se okrivljenima na teret izvršenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 10. septembra prošle godine optužnicu protiv Nedeljka Milidragovića, Alekse Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Bore Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Ubili stotine Bošnjaka

Oni su optuženi zbog sumnje da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice je do sada identificirano više od 1.300 civila, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Sud je u oktobru prošle godine ovu optužnicu vraćao Tužilaštvu na dopunu istrage, a u januaru na ispravku.

Sada je zaključio kako postoji osnovana sumnja da su okrivljeni poduzeli radnje koje im se predmetnim optužnim aktom stavljaju na teret, na mjestu, u vrijeme i na način opisan u dispozitivu optužnice.

Izvor: Agencije