Srbija postavila najveći teleskop u regiji

U astronomskoj stanici na planini Vidojevica u Srbiji postavljen je najveći teleskop u regionu. Teleskop je nazvan po čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću. 

U astronomskim krugovima, on je tema broj jedan. Teleskop ‘Milanković’ sa ogledalom prečnika metar i 40 cm, dvostruko je veći od teleskopa s kojim su astronomi u Srbiji do sada radili.

Da bi krenuo u osmatranje, ovom moćnom instrumentu nisu potrebni ni daljinski upravljač ni prisustvo astronoma. Nebeske objekte teleskop prati pomoću softvera, kaže reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

„To bi otprilike u praksi izgledalo tako da zadamo jednu listu objekata koje želimo da posmatramo u toku noći i onda, ako mogu da kažem, tako na jedan klik dugmeta on radi, u automatskom modu snima jedan objekat, kada završi snimanje tog objekta snima drugi“, kaže Oliver Vince.

Velike mogućnosti

Oliver i Miodrag povezuju softver koji pokreće teleskop. Do aktiviranja je ostalo još fino podešavanje. Kažu, najteže je prošlo jer na vrh planine nije bilo jednostavno donijeti opremu vrijednu milion eura. Samo ogledalo teleskopa teško je  800 kilograma.

„Videli ste i sami da je malo  grbav put, nije u najboljem stanju, da se uzveze uz planinu, da se prebaci iz kamiona, prebaci na ovo postolje – taj deo je bio uzbudljiviji“, priča astronom Oliver.

Zbog nedostatka opreme, astronomi u Srbiji su se decenijama uglavnom bavili teorijskim istraživanjima.

Tek sada, sa novim robotiziranim teleskopom, naučnici iz Srbije konačno imaju mogućnost da se uključe u savremene tokove posmatračke astronomije. Uz pomoć teleskopa Milanković moći će da istražuju i najdublje tajne svemira – crne rupe, tamnu materiju, strukturu galaksija…

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera