Srbija postala punopravna članica programa ‘Erasmus plus’

Od 2014. približno 7.000 studenata iz Srbije i osoblja imalo je priliku iskusiti period učenja u inozemstvu (Arhiva)

Evropska komisija i Srbija potpisale su u utorak u Briselu sporazum o punopravnom učešću Srbije u programu “Erasmus plus”.

“Ceremonija potpisivanja označava prelazak Srbije od partnera u zemlju unutar programa Erasmus plus”, saopćila je Evropska komisija, čiji je to program.

Sporazum o napretku Srbije u okvire programa “Erasmus plus” u sjedištu EK-a potpisali su evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics i ministar za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Srbije Mladen Šarčević.

“Veoma sam zadovoljan što mogu pozdraviti Srbiju kao punopravnog člana programa ‘Erasmus plus’. Ovaj novi status omogućit će Srbiji učešće u još više aktivnosti koje obuhvataju područja višeg obrazovanja i omladine, počet će i učešće u okviru sporta, stručnog obrazovanja i obuke, kao i akcija za školu i obuke osoblja za obrazovanje odraslih”, poručio je Navracsics.

Obrazovanje, mladi i sport

Srbija je već bila aktivan partner u programu “Erasmus plus”.

Od 2014. približno 7.000 studenata iz Srbije i osoblja imalo je priliku iskusiti period učenja u inozemstvu.

Istovremeno je gotovo 4.300 Evropljana došlo u Srbiju učiti ili predavati.

“Postajući zemlja programa ‘Erasmus plus’, Srbija učestvuje na ravnopravnoj osnovi sa zemljama članicama Evropske unije, kao što je to već slučaj s Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Turskom i Makedonijom”, navode u EK-u.

“Erasmus plus” jest program EU-a koji osigurava finansiranje projekata za saradnju u tri područja: obrazovanje, mladi i sport.

Ukupna sredstva namijenjena programu za cijeli period iznose 14,7 milijardi eura, a planirano je da program traje do 2020.

Od početka programa 2014. Srbija je prva na zapadnom Balkanu i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmjene u zemlje EU-a, saopćila je Fondacija Tempus.

Povećane mogućnosti

Dosad su obrazovne institucije i organizacije koje se bave mladima učestvovale u projektima ukupne vrijednosti više od 67 miliona eura za sve vrste projekata u okviru tog programa, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su u tom periodu otišli na međunarodne razmjene u evropske zemlje iznosi više od 5.800.

Trenutno je, kako se navodi, traje više od 300 projekata, u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti i preduzeća.

Kroz te projekte razmjenjuje se više od 2.000 studenata i više od 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje.

Uz punopravno učešće u programu “Erasmus plus”, mogućnosti za stručno usavršavanje u inozemstvu bit će povećane.

Izvor: Agencije