Srbija postala dio borbene grupe EU-a

Vojska Srbije se visoko cijeni, kazao je Vulin (EPA)

Srbija je postala dio borbene grupe Evropske unije HELBROC koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina.

Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju HELBROC-a potpisao je danas u Atini načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posjete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije, prenosi Beta.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da smo potpisom grčke strane danas postali i deo borbene grupe EU HELBROC koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina. Kao što vidite, Vojska Srbije se visoko ceni i sve ove zemlje su bez ikakvih uslovljavanja prihvatile učešće naše vojske. Učešće naše vojske će biti na nivou jednog voda Vojne policije do pet štabnih oficira i naravno predstavnika kancelarije za civilno-vojnu saradnju, a naše učešće će biti operativno do 2020 godine”, rekao je Vulin.

Grčki ministar odbrane Panos Kammenos je podvukao spremnost za nastavak podrške i razmjenu iskustava u procesu evropskih integracija, a posebno u angažiranju Srbije u borbenoj grupi EU HELBROC, gdje je Grčka vodeća država.

Vulin je rekao da je to velika potvrda operativnih sposobnosti srbijanske vojske i veliko priznanje politici države “koja uspeva da očuva vojnu neutralnost” i da vodi računa o tome da vojna neutralnost ni na koji način ne sprečava vojsku da se učestvuje u međunarodnoj bori protiv terorizma i regionalnim inicijativama kao što je HELBROC.

Važan dan

“Ovo je za nas važan dan, i ovo je za nas još jedna prilika da pokažemo da smo cenjeni i kao narod i kao država i kao politika i kao vojska. Po sastavu zemalja, kao što vidite, nalazimo se među prijateljima. Ne slučajno, samo je jedna zemlja priznala Kosovo i Metohiju, dok sve ostale nisu. I o tome se vrlo pažljivo vodilo računa kada smo birali gde ćemo se pojaviti i u kojoj grupi ćemo učestvovati”, rekao je Vulin.

Vulin je u Atini razgovarao s Kammenosom o unapređenju saradnje u odbrani i o aktuelnim sigurnosnim temama. Ministri su se saglasili da saradnja u oblasti odbrane prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa dvije zemlje koji su tradicionalno prijateljski, navodi se u saopćenju.

Vulin je rekao da pripadnici oružanih snaga, kroz realizaciju zajedničkih vježbi i u Srbiji i u Grčkoj, značajno doprinose podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti dvije vojske, dodajući da treba da se “iskoriste ogromni potencijali za unapređenje saradnje u oblasti rada obaveštajnih i specijalnih službi”.

“Grčki partneri imaju interesovanje za pojedine proizvode naše odbrambene industrije, koje ćemo nadam se u toku ove godine i prikazati našim prijateljima baš ovde, ali isto tako i za mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima gde možemo da iskoristimo i međusobno tehnologiju i uticaj u zemljama u kojima možemo da prodajemo svoje vojne proizvode”, rekao je Vulin.

Izvor: Agencije