Srbija: Poskupljenja udar na džepove građana

U Srbiji je od ponedjeljka povećana opća stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 18 na 20 posto, kao i akcize na gorivo i cigarete.

Dok u Vladi očekuju da će ove mjere, do kraja godine, dovesti do povećanja prihoda u budžetu od oko 58 miliona eura, analitičari se slažu u ocjeni da će teret novih poskupljenja ići isključivo preko leđa građana, izvijestio je iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Poskupjeli su hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grijanje, te naftni derivati.

Granica siromaštva

Kako je kazao Grabež, nove cijene predstavljaju “novi udar na džepove građana zemlje u kojoj više od 700.000 ljudi živi ispod granice siromaštva i kojoj je prosek primanja nešto iznad 300 evra”.

Beograđanka Olivera Glišić Vukotić, koja živi s bolesnom majkom i sinom studentom, kaže da će se odrasli u njenoj porodici vjerovatno najviše odricati zbog poskupljenja.

“Preko žene u kući idu sve muke jednog domaćinstva. Od kuvanja, nabavke, smišljanja kako će da se izgura do kraja meseca, dok ne primi neku novu platu, penziju ili svejedno”, rekla je ona.


Krešimir Sever o poskupljenjima

Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja poskupljenja naziva „cunamijem cena”, do kojeg je, kako kaže, moralo doći, prije svega zbog nedavnih ekstremnih suša.

On, međutim, kaže da objektivna okolnost ima i svoju subjektivnu konotaciju:

„Da je reč o kreatorima ekonomske politike koji u proteklom tranzicionom periodu nisu bili u stanju, čak, i u trenucima kada su raspolagali masovnim prihodima od privatizacije, da plasiraju bar jedan deo tih prihoda u sisteme za navodnjavanje, jer bi tada suša bila Bogom dana, da ostvarimo prihod od izvoza po većim deviznim cenama i samim tim ne bismo ugrozili kupovnu moć stanovništva.”

Iskustva iz regije

Analitičar Miša Brkić smatra da nijedan problem neće biti riješen povećanjem PDV-a, već da će to samo stvoriti dodatne probleme građanima, što je pokazalo i iskustvo nekih zemalja iz okruženja.

„Ja povećanje PDV-a doživljavam kao očuvanje status quoa u ovakvoj državnoj upravi kakvu imamo. A imamo skupu, neracionalnu, neefikasnu i glomaznu državnu administraciju, koju će sada svi građani Srbije kao potrošaći morati da plate.”

“Pored pomenutih poskupljenja, Beograđani će, dodatno, morati da izdvajaju i više novca za grejanje i prevoz”, izvijestio je Grabež.

“Za stan od 60 kvadrata grejanje će sada  koštati desetak evra više – ukupno 50, dok  pojedinačna karta za gradski prevoz sada košta 60 centi.”

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata  Krešimir Sever kazao je da kada je u Hrvatskoj Vlada u martu povećala PDV sa 23 na 35 posto, uslijedila je lančana reakcija poskupljenja.

Već u martu povećana je cijena plina i struje, a cijene brašna porasle su od 20 do 35 posto, iako se radi o brašnu iz prošlogodišnjeg uroda, rekao je on.

“Očekujemo svu silu daljnjih poskupljenja”, kazao je Sever, te podsjetio da Ujedinjeni narodi predviđaju da će do 2030. doći do snažnog poskupljenja hrane u svijetu, čak i do 15 posto.

Izvor: Al Jazeera