Srbija ponovo ima Zeleni fond

Srbija od ove godine ponovo ima Zeleni fond, a on je osnovan četiri godine nakon što je prethodni Fond za zaštitu životne sredine ukinut. Iz Fonda će se finansirati projekti u oblasti zaštite životne sredine.

U Inđiji je 2012. godine počela izgradnja regionalne deponije, projektirane po najvišim evropskim standardima. Radovi su ubrzo stali.

“Naravno, finansijski momenti su doveli do toga da opština nije u mogućnosti da sama završava projekat regionalne deponije”, rekao je Vladimir Gak, predsjednik opštine Inđija.

Ova deponija mogla bi riješiti probleme odlaganja otpada u svim sremskim gradovima. Nadu za nastavak radova predstavnici općine vide u javno-privatnom partnerstvu.

Nova budžetska linija

“U poslednjih tri ili četiri meseca verujte da smo imali bezbroj razgovora, što sa potencijalnim ulagačima iz Italije, Mađarske, Češke na temu regionale deponije. Mi prikupljamo sada nešto što se tiče tih ponuda, da vidimo šta je najbolje po opštinu Inđija, šta tu možemo dobiti”, istakao je Gak.

A rješenje bi mogao biti i Zeleni fond, nova budžetska linija koja će služiti isključivo za realizaciju projekata u oblasti životne sredine. Fond će se finansirati naknadama i taksama od kompanija koje svojom djelatnošću zagađuju okolinu. U 2017. godini računa se na 20 miliona eura.

“Ono što ja insistiram u ova tri meseca jest maksimalan pritisak na zagađivače u pogledu ispunjavanja tih obaveza. Ako želi da se bavi tim poslom, nije sporno ništa, ali mora da kompenzuje narodu i državi tu štetu”, naveo je ministar poljoprivrede i životne sredine Srbije Branislav Nedimović.

“Izgradnja sanitarnih deponija među prioritetima je na koje će se trošiti novac iz Zelenog fonda, ali sredstva iz ovog budžeta služiće i za rešavanje drugih višedecenijskih ekoloških problema otpadnih voda, starog industrijskog otpada, divljih deponija”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Podsticajima iz novog fonda nadaju se i u reciklažnoj industriji. U Centru za reciklažu kažu da su uvoznici automobila i do sada plaćali ekotaksu upravo za njihovo kasnije zbrinjavanje.

Po vozilu 100 eura

“Sredstva, naravno, postoje u budžetu i ona se isplaćuju za stavljanje na tržište Srbije. Vozila… Ona iznose 12.000 dinara po vozilu, oko 100 evra, i prethodne godine je uplaćeno 400 miliona evra na ime te naknade. Ta sredstva nisu preusmeravana reciklažnoj industriji. Mi smatramo da će se to u budućnosti promeniti”, istakla je Slobodanka Stamenić iz Centra za reciklažu.

Nedimović je naveo kako oni planiraju donijeti novu uredbu kojom će se definirati finansiranje reciklažne industrije.

“To ćemo uraditi po principu da bude predvidivo i da imamo jasne kriterijume za kontrolu, jer bojim se da to u prošlosti nismo imali”, zaključio je Nedimović.

Novac od ekotakse sliva se u budžet Srbije. Međutim, nema garancija da se taj novac upotrebljava za zaštitu okoline. Preteča Zelenog fonda bio je Fond za zaštitu životne sredine, koji je, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, ugašen 2012. godine zbog nenamjenskog trošenja novca.

Izvor: Al Jazeera