Oglasi

Srbija ponovo bira članove Narodne skupštine

Izbori u Srbiji, koji će biti održani u nedjelju, deseti su po redu od uvođenja višestranačja i sedmi put vanredni.
Na izborima pravo glasa ima 6.765.998 građana SrbijeEPA

Građani Srbije će u nedjelju, deseti put od uvođenja višestranačkog sistema, među 19 stranačkih i koalicijskih te lista grupa građana, birati predstavnike za Narodnu skupštinu Srbije, što je sedmi put da na birališta izlaze vanredno.

Na izborima pravo glasa ima 6.765.998 građana, a za njih će biti otvoreno 8262 biračka mjesta u Vojvodini, centralnoj Srbiji te u zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija.

Na Kosovu će biti otvoreno 90 biračkih mjesta, a glasanje će biti omogućeno i na 35 biračkih mjesta u 20 stranih država.

Do zatvaranja birališta u nedjelju u 20 sati na snazi je predizborna tišina, koja podrazumijeva zabranu izborne propagande, a važi i za internet.

Vanredni parlamentarni izbori koštat će Srbiju blizu deset miliona eura, a ta sredstva su osigurana iz budžetske rezerve.

Lokalni izbori u Beogradu

Osim na izborima za novi sastav Skupštine Srbije, građani Beograda glasaju i na lokalnim izborima.

Ukupno 1.597.624 birača na 1178 biračkih mjesta u Beogradu može birati između 23 liste.

Skupština grada Beograda ima 110 zastupnika, a biraju se na period od četiri godine.

Nakon izbora predsjednika i postavljanjem sekretara Skupštine grada, pristupa se izboru gradonačelnika Beograda, koji se bira iz reda skupštinskih zastupnika, na period od četiri godine, tajnim glasanjem i većinom glasova.

Birališta će biti otvorena u sedam sati ujutro i glasanje će trajati sve do 20 sati.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji i SAD-u, zbog druge vremenske zone, glasaju u subotu, a rezultati glasanja na biračkim mjestima u inozemstvu ne smiju biti objavljeni prije završetka glasanja u Srbiji.

Glasanje i u inozemstvu

Odštampan je ukupno 6.801.161 listić, među kojima je i obavezna rezerva od 0,5 posto utvrđenog broja birača, a listići će biti dostupni na 32 jezičke varijante, što znači da će, pored srpskog, biti dostavljeni i na jezicima nacionalnih manjina.

Na zbirnom izbornom listiću je 19 lista stranaka, koalicija i grupa građana.

Od 19 lista, sedam su manjinske, a među 3020 kandidata za zastupnike - njih 1087, ili 36 posto, jesu žene, što je i zakonski propisano.

Prema podacima državnih institucija, u inozemstvu žive najmanje četiri miliona državljana Srbije. Međutim, za glasanje se prijavilo njih 6808.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moći glasati, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Na prethodnim izborima, održanim u maju 2012. godine, koalicija Pokrenimo Srbiju, okupljena oko Srpske napredne stranke, osvojila je 73 mandata, koalicija Izbor za bolji život, okupljena oko Demokratske stranke, dobila je 67 mandata.

Treća po broju glasova bila je koalicija Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija, sa 44 mandata, a Demokratska stranka Srbije osvojila je 21 mandat.

Konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora Republička izborna komisija objavit će najkasnije 20. marta, nakon čega će biti objavljeni i u Službenom glasniku istog dana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.