Oglasi

Srbija pokrenula postupak za izručenje radikala

Beograd je pokrenuo postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića.
Troje radikala optuženo je za nepoštivanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svjedoke u predmetu Vojislava ŠešeljaEPA - Arhiva

Pravni zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović obavijestio je Pretresno vijeće Tribunala da je Srbija pokrenula postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koje je Tribunal optužio za nepoštivanje suda.

Obradović je, u izvještaju koji je u srijedu podnio u vezi s postupanjem Srbije u skladu s nalozima za hapšenje i predaju optuženih, naveo da je od Ministarstva pravde primio obavještenje da će predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na povjerljivoj sjednici Vlade, biti hitno proslijeđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost, saopćio je u četvrtak Haški tribunal.

"To praktično znači da se postupak ovim vraća u svoj redovan tok, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, a pošto su sva pravna sredstva, po prigovoru ministra spoljnih poslova od 30. marta 2015. godine iscrpljena", piše u izvještaju.

Zastrašivanje i podmićivanje svjedoka

Obradović objašnjava da postupa u skladu s usmenim nalogom Pretresnog vijeća od 10. februara, kojim je Srbiji naloženo da Vijeću dostavlja dvosedmične izvještaje o svojim naporima da postupi po nalozima od 19. januara 2015. godine za hapšenje i predaju optuženih za nepoštivanje Tribunala Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete.

"Čim dobijem obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvestiću o tome Sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred Pretresnim većem", zaključuje Obradović u izvještaju.

Troje radikala optuženo je za nepoštivanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i utjecaja na svjedoke u predmetu Vojislava Šešelja, optuženo za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini.

Na početku ročišta prije mjesec dana, tročlano Sudsko vijeće je konstatiralo da Srbija više od godinu dana nije ispunila nalog Tribunala za hapšenje i izručenje troje radikala.

Obradović je tada tražio da predstavi Sudu korake koje je Srbija preduzela od januara, ali ga je on odbio saslušati i konstatirao da ta zemlja ništa nije uradila da ih uhapsi.

Odbili dobrovoljan ulazak u Hag

Funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta izjavila je 10. februara da neće dobrovoljno otići u Hag i da nema osnova za optužbe iz Tribunala.

"Ni ja, ni bilo ko iz tima Vojislava Šešelja i SRS-a ni na koji način se nismo ogrešili o zakon, niti ima osnova za navodne optužbe iz Haškog tribunala", rekla je tada Radeta Tanjugu.

Ona je tada ocijenila da vlast u Srbiji nema pravni osnov da izruči nju i njene kolege iz SRS-a Petra Jojića i Jove Ostojića, jer takva mogućnost, kako je navela, ne postoji u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.